Znate li zašto jaja nikako ne biste trebali držati u vratima hladnjaka?

Lifestyle 06. svi 202212:42 > 13:01
Jaja
Izvor: Photo by Morgane Perraud on Unsplash

Svi znaju da se jaja, ako želite da ostanu svježa, ne mogu držati izvan hladnjaka, no prehrambeni tehničar Chris Beasley kaže da, iako većina hladnjaka ima mjesto predviđeno za jaja i posebno dizajnirane kutije u vratima, to nije nužno za njih i najbolje mjesto.

“Jaja se najbolje čuvaju na konstantnoj temperaturi koja se ne mijenja”, kaže Beasley, pa ih je, po njemu, bolje držati na gornjoj polici hladnjaka, nego u vratima.

Iako možda zvuči kao suvišan savjet, Beasleyjev razlog ima smisla: naime, vrata su najtoplije mjesto unutar hladnjaka, a ujedno su i mjesto na kojem, zbog otvaranja i zatvaranja temperatura stalno malo pada pa opet raste. “Zato ih je, kao i sve jako kvarljive namirnice, najsigurnije staviti na gornju policu koja je najhladnija”, rekao je za The Sun.

Ako jaja uopće ne držite u hladnjaku, vrijeme je da se oslobodite te navike.

Usto, on savjetuje i da se jaja ne vade iz kartonske kutije u kojoj su kupljena jer ona ima svoju svrhu. Naime kora jaja prekrivena je tisućama sitnih pora koje lako apsorbiraju neželjene mirise, ali i bakterije. “Čuvanje jaja u kutiji najbolji je način da na njima ne završe bakterije”, rekao je.

Inače, jaja koja se pravilno čuvaju u hladnjaku kvalitetu i svježinu održe barem dvostruko dulje od onih ostavljenih na sobnoj temperaturi. Tada ih treba pojesti u roku od jednog do tri tjedna, dok u hladnjaku mogu trajati i do šest tjedana, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar