Zašto ne treba jesti previše špinata i tko ga uopće ne bi trebao jesti?

Lifestyle 26. sij 202214:57 > 15:05
Izvor: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Ovo lisnato zeleno povrće oduvijek je vrlo cijenjeno i visoko na listi prioriteta zdrave prehrane, a generalno se smatra jednim od najzdravijih povrća na svijetu.

Međutim, samo zato što je zdravo, to ne znači da ga je dobro jesti triput dnevno jer svako pretjerivanje s hranom može donijeti nešto loše. Tako i špinat treba konzumirati oprezno, da ne naštetite zdravlju.

Dobra stvar je što se može pripremati na doista različite načine – može se jesti sirov kao salata, može se dodati u smoothie, skuhati u juhi ili s omletom, s rižom umjesto popularnog graška, ali i pripremiti sam na razne načine.

Zdravstvene prednosti špinata

Mnogo je razloga zašto se špinat može zvati superhranom, a među ostalim to je zato što ima malo kalorija, a puno hranjivih tvari koje su dobre za zdravlje. Bogat je esencijalnim mineralima i vitaminima poput kalcija, magnezija, željeza, vitamina A, C i K.

Redovna konzumacija špinata pomaže u smanjenju rizika od raka, kontrolira razine šećera u krvi, održava zdravlje organizma, pomaže u gubitku kilograma i poveća razinu hemoglobina u krvi. Budući da ima vrlo nizak glikemijski indeks, špinat pomaže i u kontroli dijabetesa.

Što se događa ako jedete previše špinata?

Zdjelica špinata svaki dan neće biti štetna za vaše zdravlje, no jedete li veću količinu špinata svaki dan, on polako može početi negativno utjecati na zdravlje.

Najčešći problemi:

1. Manjak hranjivih tvari

Špinat sadrži oksalnu kiselinu, koja prirodno nastaje u biljkama. Kad količina ove tvari prijeđe uobičajene razine, onda počinje utjecati na sposobnost organizma da absorbira druge minerale. Oksalna kiselina se veže uz cink, magnezij i kalcij što može dovesti do manjka tih minerala.

2. Alergije

Ovo lisnato zeleno povrće sadrži histamin, organski spoj koji kod nekih mogu izazvati pseudo alergijske reakcije.

3. Trovanje

Previše špinata odjednom ili tijekom duljeg vremena može imati toksičan učinak na tijelo.

4. Probavni problemi

Plinovi, napuhnutost i grčevi neki su od probavnih problema koje može izazvati špinat jer je bogat vlaknima.

Tko bi trebao biti oprezan sa špinatom?

Osobe koje imaju problema s bubrežnim kamencima

Kad se u tijelu nakupi previše oksalne kiseline, tijelo je teško izbacuje. To može rezultirati skupljanjem kamenaca u bubrezima.

Osobe koje imaju problema sa zglobovima

Osim oksalnom kiselinom špinat je bogat i organskim spojem purinom. Ta dva spoja u kombinaciji mogu izazvati giht, oblik artritisa. Zato osobe koje već pate od problema bolova u zglobovima, naticanja i upale, mogu pogoršati simptome unosom veće količine špinata.

Osobe koje piju tablete za razrjeđivanje krvi

Budući da je bogat vitaminom K, špinat može biti u kontraindikaciji s lijekom za razrjeđivanje krvi. Također može utjecati i na druge faktore zgrušavanja krvi, piše Times of India.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.