Zašto rajčica nema okus? Znanstvenici napokon otkrili razlog

Lifestyle 02. velj 202321:00
rajčica
Pexels

U potrazi za pravom, sočnom rajčicom često ćemo se jako razočarati, posebno ako ju tražimo u nekom od supermarketa, gdje nas najčešće dočekuju rajčice čiji okus možemo nazvati bezukusnim. ‘Kao da žvaćeš papir’, kažu mnogi od nas. Možda ste se zapitali zbog čega je okus te rajčice takav, to jest zašto uopće nema okus?

Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje, i pokazuje da u 93 posto rajčica danas nedostaje verzija gena koja mu daje njegov poseban okus. Usprkos tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima, to jest njihovom pokušaju da izvuku najviše iz rajčice, najveću ekonomsku dobit.

Tijekom vremena geni koji pojačavaju ukus izgubili su se ili su tijekom procesa razmnožavanja negativno izabrani. Zato današnjoj rajčici iz supermarketa nedostaje genetska raznolikost, pa tako i okus, piše BigThink, a prenosi 24sata.hr.

„Tijekom uzgoja i poboljšanja rajčica ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tijekom ovog procesa su izgubljeni“, rekao je Zhangjun Fei sa Sveučilišta Cornel.

Njihova otkrića objavljena su u magazinu Nature Genetics, u kojem su analizirani genetski podaci 725 rajčica, kultiviranih i divljih, koje su važne zbog genetske različitosti. Zatim su ove podatke uporedili s domaćim genomom rajčice Heinz 1706, koja se često koristi kao reprezentativni primjer genoma rajčice.

Usporedba je pokazala da Heinzu 1706 nedostaje oko 5.000 gena, a da većini rajčica koje se mogu pronaći u supermarketima nedostaje rijedak oblik gena koji im daje okus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 posto divljih vrsta.

Istraživači se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za „razvoj budućih funkcionalnih studija i razmnožavanja“. U međuvremenu se može dogoditi da će se uzgajivači rajčica okrenuti potrazi za okusima, sami. Gen TomLoxC postaje ipak češći u moderno uzgojenoj rajčici, u usporedbi sa stanjem od samo nekoliko godina ranije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar