Jeste li znali da supermarketi nemaju prozore? Evo zašto je tako

Lifestyle 14. lis 202111:55 > 12:09
dućan, trgovina, kupnja, kupovina,
Izvor: Unsplash / Ilustracija

Mnogi se kupci vjerojatno nikad nisu upitali zbog čega je većina supermarketa bez prozora, odnosno staklenih zidova, a nisu obraćali pozornost ni na glazbu koja se pušta u trgovini. Također, većina kupaca nije zapazila kakav je pod u trgovinama, a ako i je zapazila ne zna zbog čega je baš takav. Ipak, sve to ima svoju svrhu i razlog zašto je baš tako.

U nastavku pročitajte nekoliko trikova kojima trgovci ‘manipuliraju’ kupcima.

Zašto nema prozora na trgovinama?

Naime, prozora kao ni satova u trgovinama nema kako bi kupci izgubili pojam o vremenu i što dulje se zadržali u trgovini. Tako većina kupaca u trgovini provede dulje vremena od planiranog i uzme više stvari nego su prethodno planirali.

Pogled kroz prozor kupce vraća na pomisao o vremenu i na razmišljanje koliko su već dugo u trgovini, a to nitko supermarketima to ne želi. Jer, što su kupci dulje zadrže u trgovini, uzet će više proizvoda i potrošiti više novca.

Postoje i praktični razlozi zašto nema prozora ili staklenih zidova: Izravna sunčeva svjetlost može izblijediti ambalažu. Tada proizvodi više ne izgledaju tako privlačno i neće se tako brzo prodati.

Položaj proizvoda

Skuplji proizvodi uvijek su posloženi u razini očiju. Proizvodi na popustima se nalaze na dnu polica, a brendirani i skuplji artikli su također u razini očiju.

Cijene su označene na način da prvim pogledom pomislimo da su povoljnije nego što doista jesu.

Zašto supermarketi imaju popločane podove?

Mnogi supermarketi imaju popločane podove.

Zašto? Jer kolica za kupovinu na njima stvaraju veliku buku!

Ako ne želite privući pozornost i živcirati druge, sporije se krećete trgovinom. Kao rezultat toga, kupac automatski dolazi u iskušenje da malo pregleda i potroši više novca na stvari kojih možda čak nema na svom popisu za kupovinu, prenosi Fenix magazin.

Glazba

Kad su trgovine pune i previše je ljudi, tada se najčešće pušta energična i glazba brzog ritma. To bi trebalo potaknuti ljude da se trgovina ponovno brzo isprazni.

Prema nekim istraživanjima kupcu više troše uz laganiju glazbu jer ona usporava u kretanju pa dulje vremena provode u trgovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar