Znate li otkud vjerovanje da nije dobro ustati na lijevu nogu?

Lifestyle 30. svi 202208:05 > 08:16
hladna stopala, noge, krevet, posteljina, žena u krevetu
Izvor: Pexels / ilustracija

Ako vam se čini da ste jutros ustali na lijevu nogu, vjerojatno baš niste najbolje volje. Kao što zasigurno znate, je izraz kojim označavamo nekoga tko je loše raspoložen. No, malo ljudi zna kako je taj izraz uopće nastao.

Naime, u narodnim vjerovanjima često se odvajaju lijeva i desna strana, tako da ona desna predstavlja jaču, dobru, napredniju stranu, dok lijeva podrazumijeva slabiju, nazadniju stranu, koju prati nesreća.

Tako u narodu postoji izreka koja kaže da desni putevi vode prema Bogu, dok su lijevo đavolji putevi razvrata, a uz to se onda vezuje i narodno vjerovanje da će oni koji krenu s ‘krivom’ nogom u dan biti neraspoloženi i manje sreće cijelog dana.

Smatra se ipak da je ova fraza još starija i da potječe iz vremena starih Rimljana, koji su, zapravo, vrlo slično razmišljali o lijevoj i desnoj strani svijeta. Tako se vjerovalo da lijeva noga nosi nesreću te da će se dogoditi nešto loše ako ovom nogom prijeđete kućni prag pa su Rimljani na to obraćali pažnju, prenosi 24 sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar