Zumbuli: Kako ih saditi, zalijevati, ali i održati na životu?

Lifestyle 24. svi 202215:31
Izvor: Unsplash

Zumbuli rastu iz lukovica, a poznati su po svojim malim cvjetovima i opojnom mirisu. Ovisno o njihovoj vrsti, cvjetovi mogu biti različitih boja i mirisa. Važno je znati kada se zumbuli sade, ali i kakvi im uvjeti trebaju da bi izrasli i održali se godinama na životu.

Kako prepoznati zumbule?

Zumbuli rastu iz zemlje, točnije iz lukovica. Prirodno stanište im je Jugozapadna Azija, a ima ih u većim količinama i u Europi. Cvjetovi su ljubičasti, ružičasti, bijeli, žuti ili krem, a prepoznatljivi su i po tome što su skupljeni i samo jedna biljka izgleda kao buket. Osim cvjetova, imaju i dugačke listove.

Unsplash

Kako se sade zumbuli?

Zumbuli se razmnožavaju lukovicama. Sade se u jesen, u rujnu i listopadu, u hranjivu zemlju koja je drenirana i obogaćena humusom. Kako bi imali cvjetove, potrebno im je bar šest sati sunca dnevno. Ne smiju se previše zalijevati jer to može dovesti do truljenja korijena biljke. Mogu se saditi u vrtu, u tegli ili u posudi s vodom.

1. Zumbuli u vrtu

Lukovica se sadi na dubinu od deset centimetara, dok bi razmak između dvije lukovice trebao biti oko 15 centimetara. Tijekom zime biljka miruje, a na proljeće cvate. Nakon što je cvjetanje gotovo, a cvjetovi padnu na tlo potrebno je odrezati stabljiku, ali ostaviti listove koji se mogu ukloniti tek kada požute.

U područjima gdje su zime tople, jednom kada listovi otpadnu, lukovice se vade i stavljaju u papirnatu vrećicu te drže u hladnjaku oko šest tjedana, a onda se ponovno zasade u zemlju u prosincu. Važno je ne držati lukovicu blizu bilo kojeg voća jer ju to može uništiti. Biljku je potrebno prehranjivati u proljeće čim počinje nicati i na jesen kada se zasadi.

2. Zumbuli u tegli

Zumbuli se mogu saditi i u teglici. Kada se sade u tegli, postupak je vrlo sličan. Važno je da je tegla dovoljno velika i da se dvije lukovice ne dodiruju. Najbolje je u istu teglu staviti istu vrstu zumbula. Na dno tegle je potrebno staviti drenažu, zatim zemlju u koju idu lukovice s izdankom okrenutim prema gore.

Teglica s lukovicama se prvo stavi na tamno mjesto gdje je temperatura ispod 10 stupnjeva. Na proljeće se postepeno biljka treba stavljati na svjetlije mjesto, a tek kada se pojave izdanci iznad zemlje, zumbuli se stavljaju na sunce. Jednom kada se listovi posuše, potrebno je odrezati cijelu stabljiku do lukovice, a teglica se onda opet vraća na tamno mjesto i cijeli proces se ponavlja.

3. Zumbuli u vodi

Zumbuli se mogu uzgojiti i u staklenci s vodom. U ovom slučaju se uzgajaju lukovice koje je prvo potrebno držati na tamnom mjestu u hladnjaku oko 12 tjedana. Umjesto toga se može kupiti već prethodno ohlađena lukovica, što će skratiti ovo vrijeme čekanja. Drugi korak je odabir prave staklenke, idealna je ona s uskim grlom, a širim gornjim dijelom kod koje lukovica neće biti direktno u vodi, ali će korijeni rasti u vodi.

U ovu staklenku se stavi dovoljno vode, ali treba paziti da lukovica ne dodiruje vodu. Staklenka s lukovicom se potom vraća na tamno mjesto gdje ostaje oko četiri tjedna. Vodu je potrebno promijeniti dva puta tjedno. Kada se pojave korijeni u vodi i izdanak naraste, potrebno je premjestiti lukovicu na svjetlije mjesto, a nakon tjedan dana se stavlja na sunčanu stranu. Kako se cvjetovi ne bi nagnuli samo na jednu stranu, treba stalno okretati staklenku.

Ovaj način sadnje nije najbolji jer je kratkoročan. Jednom kada zumbuli uvenu, lukovica se baca. Ipak, rješenje je da se zumbul kada procvjeta, presadi u zemlju. Jedino treba paziti da se ne sadi na previsokoj temperaturi, u prevlažno tlo.

Na što treba paziti kod zumbula?

Zumbuli su otrovni, točnije njihove lukovice su otrovne te je kod sadnje poželjno nošenje rukavica kako ne bi došlo do iritacije kože. Jednako tako, zumbuli su otrovni i za životinje pa kućne ljubimce treba držati što dalje od njih.

Zaključak

Zumbuli su mirisne biljke koje rastu iz lukovice. Sade se u jesen, a cvjetaju na proljeće. Mogu se saditi izravno u zemlju, u teglu ili u staklenku s vodom, ali potrebno je paziti na nekoliko važnih stvari kod sadnje kako bi zumbul i procvjetao

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar