Evo zašto psi ganjaju vlastiti rep

Lifestyle 04. lis 202207:17
Izvor: Beata Predko / Alamy / Alamy / Profimedia

Psi, ali i mačke uveseljavaju nas često svojim ludostima i neobičnim ponašanjem. Primjerice, kad rade nekoliko krugova oko svoje osi prije nego što se smjeste negdje i legnu ili prije obavljanja nužde. Među čestim, a neobičnim ponašanjima je i ganjanje vlastitog repa. Zašto to rade?

Ljudima možda izgleda bizarno i potpuno beskorisno, ali psi hvatanje vlastitog repa doživljavaju kao neku vrstu ispuhavanja.

VEZANE VIJESTI

U većini slučajeva ganjaju rep iz jednog od ova dva razloga – ili im je dosadno ili su pod stresom, objašnjava trener pasa i savjetnik za njihovo ponašanje Russell Hartstein.

Ako pas nema društvo za igru, može se činiti kao da zabavlja sam sebe loveći vlastiti rep. No, ista radnja može ukazivati na ponašanje na drugom spektru i upozoriti vas da je pas pod stresom ili je tjeskoban. Uspoređuje to s ljudskim vrćenjem pramena kose ili lupkanjem nogom. “Radi se o tješenju samog sebe”, kaže.

Također, još jedan od razloga zašto je psima hvatanje vlastitog repa uobičajeno – repom se počinju igrati još kao štenci istražujući svoje tijelo. Vlasnicima je to smiješno pa psi nauče da tako mogu dobiti pažnju vlasnika.

Premda je ovo sve zabavno, na hvatanje repa treba gledati ozbiljnije ako se to događa svaki dan ili vam se čini da je postala opsesija. Pas kojem je konstantno dosadno i koji je stalno pod stresom može se osjećati zanemareno pa se svakako pobrinite da zadovoljite njegove osnovne potrebe, uključujući vježbanje i socijalizaciju.

Posjetite i veterinara, posebno ako se hvatanje repa pojavilo iznenadno. To može ukazivati i na medicinski problem pa je najbolje ukloniti uzroke koje možete, piše Reader’s Digest.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar