Mogu li psi i mačke biti prijatelji?

Ljubimci 05. sij 202209:31 > 09:34
pas, mačka, životinje, igra, psi, mačke, kućni ljubimac, kućni ljubimci
Izvor: Photo by Krista Mangulsone on Unsplash

Kada mnogi od nas razmišljaju o psima i mačkama, razmišljamo o smrtnim neprijateljima koji se međusobno ne podnose. Postoje čak i popularni izrazi koji su duboko ukorijenjeni u našem društvu, a jedan od njih je: "Slažu se ko’ pas i mačka!" Ima u tome istine te ne vole svi psi mačke, ili obrnuto. Međutim, to ne znači nužno da ove dvije životinjske vrste ne mogu biti prijatelji.

Jedno jednostavno pretraživanje na Googleu će vam pokazati da mačke i psi mogu postati najbolji prijatelji. Obje vrste su prirodno društvene, psi više nego mačke. Međutim, može ih se naučiti da vole društvo jedno drugog. Ako se adekvatno upoznaju, mačke i psi postat će prijatelji koji se vole maziti i provoditi vrijeme jedno s drugim. Iz osobnog iskustva vam mogu reći da moj zlatni retriver apsolutno obožava našeg spašenog sibirskog mačića.

Evo kako se možete pobrinuti da se vaš pas i vaša mačka slažu.

1. Odvojite ih

Neki psi će odmah biti nježni i privrženi prema mačkama. Međutim, neki bi mogli biti reaktivni. Ako je to slučaj, trebali biste ih držati odvojene čvrstim prolaznim vratima. Nešto poput vrata za bebe savršeno će poslužiti. Samo pazite da se vaša mačka ne može popeti preko njih.

2. Polako povećavajte interakciju

Nemojte pretjerivati. Uzmite si vremena i polako radite na desenzibilizaciji vašeg psa na prisutnost vaše mačke i obrnuto. Počnite s kratkim intervalima koji mogu trajati samo 5 minuta. Možete početi povećavati vrijeme interakcije između njih dok se polako navikavaju na međusobnu prisutnost.

3. Uključite aktivnosti

Jedna od najvažnijih stvari koju morate uključiti za svoju mačku i psa su različite aktivnosti kada su međusobno izloženi. Pobrinite se da oba ljubimca imaju pozitivno iskustvo. Možete ponavljati osnovne naredbe dok se mogu vidjeti. Pobrinite se da uključite dosta poslastica za njih.

4. Zamijenite mirise

Ovo bi se moglo činiti čudnim savjetom, ali ove dvije vrste imaju vrlo osjetljive nosove. To je jedan od primarnih načina na koji testiraju svoje okruženje. Uzmite dekicu svoje mačke i stavite je u krevet vašeg psa. Uzmite dekicu svog psa i stavite je u mačji krevet. Naviknite ih na miris drugog ljubimca.

5. Praćenje

Ovi koraci mogu potrajati danima, čak i tjednima. Ako ste ih uspješno izvršili, obje vrste bi trebale biti desenzibilizirane. Možete ih polako početi upoznavati licem u lice. Međutim, vaš pas može biti previše uzbuđen, a vaša mačka može imati obrambeni stav. Ako se to dogodi, morate reagirati i ponovno ih razdvojiti. Svakako odvojite vrijeme i uvijek pratite njihovu interakciju. Ako to učinite ispravno, uskoro će postati najbolji prijatelji.

6. Poraz je opcija

Nekim pasminama pasa ili pojedinačnim psima možda se nikada neće moći vjerovati u blizini mačaka. Unatoč najboljim naporima i nadi, mogli biste biti poraženi. To je realna opcija s kojom biste se trebali suočiti. Ako je to slučaj s vašim kućnim ljubimcima, morat ćete malo drugačije organizirati svoj život i držati ih odvojene.

Međutim, ako slijedite sve korake, velika je vjerojatnost da ćete naučiti svoje ljubimce kako da žive u mirnom suživotu. Postoji i realna mogućnost da će postati jedno drugom fenomenalno društvo te se i emocionalno vezati. Završit ćete u idiličnom okruženju u kojem ćete uživati sa svojim ljubimcima koji se odlično slažu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar