Povećana potražnja potaknula nestašicu hrane za kućne ljubimce

Biznis 29. srp 202113:311 komentar
pas, kućni ljubimci, šetnja
Izvor: Pixabay

Vlasnici kućnih ljubimaca u sjevernoj Americi suočavaju se s nestašicom hrane za životinje zbog povećane potražnje i pojačanog opterećenja opskrbnih lanaca.

Troškovi sastojaka hrane za kućne ljubimce porasli su od početka pandemije do 20 posto, pokazuju podaci američkog Instituta za hranu kućnih ljubimaca.

Više cijene osnovnih namirnica, poput kukuruza, soje i mesa, uz sve veće troškove prijevoza i radne snage, utječu na zalihe hrane, kako za životinje tako i za ljude.

Cijene američkog kukuruza i soje, ključnih sastojaka u mnogim hranama za kućne ljubimce, ovog su proljeća dosegnule najviše razine u osam godina.

“Neviđeno povećanje cijena sastojaka i opreme ugrožava sposobnost američkih proizvođača hrane za kućne ljubimce da planiraju i provode strategije koje će osigurati punjenje američkih zdjela za hranu za pse i mačke”, upozorio je Institut u pismu američkim poljoprivrednicima.

Ograničenja u opskrbi iznenadila su vlasnike kućnih ljubimaca, čiji se broj od početka pandemije znatno povećao. Prema američkoj udruzi proizvoda za kućne ljubimce, oko 12,6 milijuna američkih kućanstava navelo je da su pribavili novog ljubimca u razdoblju od ožujka do prosinca 2020. godine.

Američki potrošači potrošili su gotovo 26 milijardi dolara na hranu za kućne ljubimce od srpnja 2020. do istog mjeseca 2021.,  što je 4,7 posto više u odnosu na godinu dana ranije i 7,8 posto više u odnosu na dvije godine ranije, pokazuju podaci analitičke kompanije NielsenIQ.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar