Toplinski udar događa se i mačkama, evo kako prepoznati simptome

Ljubimci 15. lip 202210:29 > 15:36
Izvor: Photo by Nathalie Jolie on Unsplash

Iako će se većina mačaka dobro nositi s vrućinama, to ne znači da i njih ne vreba opasnost od toplinskog udara, posebno ako su sklone boravku na otvorenom.

Veterinarka Bonnie Bragdon kaže da su slučajevi toplinskog udara kod mačaka rjeđi nego kod pasa pa stoga nisu tako dobro proučeni. Osim toga, mačke se obično skrivaju kada su pod stresom pa vlasnici možda neće prepoznati znakove toplinskog udara sve dok ne budu morali zatražiti veterinarsku pomoć.

Iako se mačke znoje, to nije učinkovit mehanizam hlađenja kao kod ljudi. Zato mogu doživjeti toplinski udar kada se nađu zarobljene u ograđenim prostorima kao što su automobil ili transporter.

“Mačke ravnog lica podložnije su iscrpljenosti od topline. Poput pasa, imaju skraćene njuške, male nosnice i uske dišne putove”, govori Bragdon.

Veterinari su uočili da su pod većim rizikom od toplinskog udara pasmine kao što su burmanska, himalajska i perzijska mačka.

Toplinski udar događa se kada mačka više nije sposobna termoregulirati tjelesnu temperaturu, odnosno kada ona prijeđe 40.5 Celzijevih stupnjeva.

Bragdon savjetuje da i vlasnici mačaka s dugim krznom ili tjelesnim oštećenjima povedu više računa o svojim ljubimicama te ih drže unutra kada je vani vruće.

Znakovi toplinskog udara kod mačaka su:

– tjelesna temperatura iznad 40.5 Celzijevih stupnjeva
– kolaps
– visoka brzina otkucaja srca i ubrzano disanje
– proljev, slinjenje ili povraćanje

– dezorijentiranost
– promjena boje desni
– osjetljivost u trbuhu

Ako uočite bilo koji od ovih simptoma kod svoje mačke, stavite je u nosiljku s ohlađenim ručnikom, prethodno ohladite automobil i odmah se uputite veterinaru, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar