Veterinarka otkrila kako spriječiti pojačano linjanje psa

Ljubimci 21. lip 202111:50
Izvor: Unsplash/Ilustracija

Redovito češljate svog ljubimca, ali u posljednje vrijeme se linja kao nikad dosad. Dlake su doslovno posvuda. Ima li rješanja za ovu muku? Što može biti uzrok pojačanog linjanja kod pasa?

Veterinarka dr. Maja Ilić, objašnjava za Nova.rs koji su najčešći razlozi za pojačano linjanje pasa, posebno u ovo doba godine.

“Pod linjanjem se, normalno, podrazumijeva redovna sezonska zamjena krzna kod životinja. Ona se, u našim klimatskim uvjetima, događa dva puta godišnje, na proljeće i u jesen. Kako bi se planski smanjila količina dlaka s kojom se vlasnici i njihovi usisavači trebaju izboriti u ovom periodu, preporučuje se da se, kada počne linjanje, psa odvedete na furminiranje, tj. uklanjanje viška dlake i poddlake koja je spremna za opadanje. Ovo se vrši posebnim češljevima/četkama, i to u salonima za pse, a vještiji i strpljiviji vlasnici mogu to raditi i kod kuće”, kaže Ilić.

Što može biti uzrok pretjeranog ispadanja dlake?

I dok se, kako kaže veterinarka, neke pasmine, poput pudlica, malo linjaju, dosta je onih kojima dlaka jako ispada na proljeće i jesen. Ali što kad za vašim krznenim ljubimcem ostaje toliko dlaka da ne znate što više činiti, mada ga redovito frizirate i četkate? Što može biti uzrok tome?

PROČITAJTE JOŠ

“Takvo ispadanje dlake obično je posljedica alergija ili infekcija kože, a može biti izazvano i stresom. Ispadanje dlake u većem obujmu koje je ograničeno na određene dijelove tijela može ukazivati na specifična patološka stanja, od infekcije kože, preko upale uha ili upale paraalne žlijezde, pa sve do izuzetno kompleksnih stanja, kao što su poremećaji funkcije nekog od endokrinih organa ili hormonski poremećaji“, govori veterinarka Maja Ilić.

Kada je vrijeme za odlazak veterinaru?

Ako primijetite da vaš pas ili mačka gubi dlaku više nego obično, ili zato što sama opada, ili zato što životinja intenzivno liže ili gricka određena područja kože, odmah biste se trebali javiti veterinaru jer to svakako ukazuje na neko patološko stanje.

“Jako je važno promatrati životinju i prije dolaska na pregled. Prikupite što više podataka kako biste ih mogli prenijeti veterinaru jer to može ubrzati dijagnostički proces, ali i znatno smanjiti troškove dijagnostike i liječenja“, dodaje Ilić.

Tako, na primer, ako su simptomi i mjesta s kojih opada dlaka tipični za upalu paraanalne žlijezde, veterinar će provjeriti žlijezdu da nije puna, po potrebi je isprazniti i uzeti bris te dati terapiju, a neće raditi skuplje hormonske testove.

“Ako su pak promjene i način lizanja koji dovodi do njih tipične za hormonske poremećaje, dijagnostika će ići u tom pravcu i napravit će se i skuplje analize, ali se neće raditi dosta drugih nepotrebnih analiza”.

Veterinarka kaže da, ovisno o slučaju, terapija može djelovati brzo, ali ponekad treba i dosta strpljenja, pa i do šest mjeseci.

Nije svako prekomjerno linjanje opasno

“Treba napomenuti da u današnjim uvjetima, kada se ljubimci uglavnom drže u kući ili stanu, a zimi grijemo, dok ljeti rashlađujemo prostorije, mikroklima u kući ne odgovara prirodnim uvjetima. Zato nerijetko imamo slučaj da se ljubimci normalno linjaju preko cijele godine, naravno, sa sezonskim oscilacijama, pa se neće uvijek i svako vansezonsko gubljenje dlake pripisati patološkom stanju”, rekla je veterinarka.

Za kraj, doktorica veterine savetuje vlasnicima da promatraju svog ljubimca, te da olakšaju i sebi i psu – čim krene sezonsko linjanje (a kod nekih pasmina kao što je chow-chow i češće), psa treba odvesti na furminiranje.

“U međuvremenu, ako se primijeti bilo koja neuobičajena promena u gubljenju dlake kod psa ili kod mačke, potrebno ih je što prije odvedisti na pregled kod veterinara”, dodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar