Čemu služe sve četiri strane ribeža?

author
N1 Info
27. tra. 2025. 15:38
ribež za sir
Pexels/Ilustracija | Pexels/Ilustracija

Ribež je jedan od onih kuhinjskih alata koje često koristimo, ali ne u njegovom punom potencijalu. Obično ga koristimo za ribanje sira, no jeste li se ikada zapitali čemu zapravo služe sve četiri strane ribeža?

U nastavku provjerite koji je puni potencijal ribeža i čemu služe sve njegove četiri strane.

Velike rupe – za grubo ribanje


Ova strana s velikim, širokim rupama najčešće se koristi za ribanje tvrdih sireva poput čedara ili gaude, ali i za povrće poput krumpira, tikvica i mrkve. Idealna je kada želite dobiti veće komade koji će zadržati teksturu, primjerice za salate.

Srednje rupe – za fino ribanje


Strana sa srednje velikim rupama odlična je za finije ribanje povrća poput mrkve, tikvica ili jabuka, posebno kada ih želite umiješati u tijesto za muffine, palačinke ili kolače. Također je korisna za ribanje sira koji se treba brzo otopiti, poput mozzarelle ili ementalera.

Sitne rupe sa šiljcima – za sitno ribanje i začine


Ova strana s malim, oštrim rupama često se koristi za ribanje tvrdih sireva poput parmezana u finu teksturu, kao i za začine poput muškatnog oraščića ili đumbira. Također je pogodna za ribanje čokolade ili korice citrusa kada želite dodati aromu jelima ili desertima.

Oštri otvori – za rezanje na tanke ploške


Strana s jednim ili više oštrih otvora služi za rezanje namirnica na tanke ploške. Idealna je za rezanje krastavaca, tikvica, krumpira ili tvrdih sireva kada želite dobiti tanke, ujednačene kriške za salate ili sendviče, piše Zadovoljna.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama