Recept: Pljeskavice od tikvica, sira i zobrnih pahuljica

Cooking 08. pro 202012:38 > 12:51
Shutterstock

Nisu od mesa, ali su veoma ukusne.

Sastojci:

– 1 manja tikvica

– 100 gg tvrđeg kozjeg sira

– 120 g zobenih pahuljica

– 2 dl juhe od povrća

– 2 žličice ulja

– malo bijelog luka u prahu

– sol, papar

Priprema:

Skuhati juhu od 2 dl vode i 1/2 kocke za juhu od povrća. Preliti pahuljice i ostaviti da nabubre desetak minuta.

Tikvicu naribati, malo posoliti i ostaviti par minuta da odstoji i pusti vodu.

Sir sitno narezati.

U nabubrele pahuljice dodati ocijeđene tikvice, narezani sir, češnjak u prahu, papar i sol. Sve dobro sjediniti i praviti pljeskavice.

Masa je prilično ljepljiva, pa je vaditi žlicom, a ruke nauljite.

Slagati ih pleh obložen papirom za pečenje, poprskati uljem i peći u pećnici dok ne porumene.

Mogu se pržiti i tavi s malo masnoće.

Poslužiti s omiljenim umakom i sezonskom salatom.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.