Recept: Čokoladna rolada s voćnim punjenjem

Cooking 23. pro 202015:04 > 15:30
Shutterstock

Poslastica u kojoj ćete uživati.

Sastojci:

Kora:

– 6 jaja

– 6 žlica šećera

– 3,5 žlice brašna

– 1,5 žlica kakaa

Punjenje:

– džem od marelice, naranče ili maline, po ukusu

Glazura:

– 200 g čokolade za kuhanje

– 50 g bijele čokolade

– 4 žlice mlijeka

– malo maslaca

Priprema:

Umutiti bjelance u čvrsti snijeg, dodati šećer, jedno po jedno žumance i na kraju pažljivo umiješati brašno i kakao.

Sipati u veliki pleh obložen masnim papirom i ispeći koru.

Gotovu koru odmah izvaditi na vlažnu platnenu salvetu i uviti u roladu

Kad se kora ohladi, odmotati i presjeći na pola po dužini, tako da dobijete dvije kore za dvije male rolade.

Premazati džemom, pa ponovo zaviti u roladu. Premazati ponovo džemom zarolan rolati, u tankom sloju.

Ostaviti da se dobro ohladi.

Glazuru ćete napraviti tako što ćete na umjerenoj temperaturi otopiti maslac, zatim dodati izlomljene kockice čokolade i mlijeko. Miješati dok se čokolada ne otopi.

Zatim otopiti bijelu čokoladu, bez dodavanja mlijeka.

Ohlađenu roladu glazurom od čokolade, pa bijelom čokoladom praviti šare.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.