Znanstvenici upozoravaju kako su upravo ručnici i kuhinjske krpe najprljavije stvari u obiteljskim domovima, a ne WC školjke ili kvake kako mnogi vjeruju.
Dva su glavna razloga za to. Prvi je taj što su ručnici i kuhinjske krpe stalno vlažni pa takvo stanje pogoduje rastu i razvoju bakterija, a drugi je što i ručnike i kuhinjske krpe korismo u prostorijama u kojima se nalazi najviše bakterija.
Istraživanje je pokazalo da se čak u 89 posto kuhinjskih krpa nalaze koliformne bakterije. Iste bakterije inače se nalaze u fekalijama. U 25,6 posto krpa pronađena je i E. coli.
Kuhinjske krpe često koristimo za brisanje ruku i radnih površina pa znanstvenici vjeruju da je upravo to razlog što često dolaze u kontakt s bakterijama poput onih iz sirovog mesa.
Lisa Ackerley sa sveučilišta Salford ponudila je nekoliko savjeta za smanjivanje razmnožavanja bakterija. Kuhinjske krpe, kao i ručnike, uvijek treba držiti odvojeno, dobro ih osušiti nakon pranja i prati ih minimalno jednom tjedno.
https://youtube.com/watch?v=1rryWZHdwSM