Ispijanje tri do pet šalica kave dnevno moglo bi za 20 posto smanjiti izglede za razvoj Alzheimerove bolesti, pokazalo je novo izvješće Instituta za znanstvene informacije o kavi (ISIC).
Znanstvenici su otkrili da dva sastojka kave, kofein i polifenoli, mogu spriječiti pojavu amiloidnih plakova i neurofibrilarnih čvorova u mozgu, dva obilježja Alzheimerove bolesti, objavljeno je u četvrtak na internetskoj stranici ISIC-a.
Kofein i polifenoli također mogu smanjiti upalu i propadanje moždanih stanica, posebice u hipokampusu i korteksu, dijelovima mozga povezanim s pamćenjem.
Alzheimerova bolest pogađa jednog od 20 ljudi starijih od 65 godina, što je trenutačno 26 milijuna ljudi širom svijeta.
Udruga oboljelih od Alzheimerove bolesti predviđa da će do 2051. godine samo u Velikoj Britaniji biti najmanje dva milijuna oboljelih.
Ovo izvješće temelji se na završnim zaključcima ISIC-a iz istraživanja istaknutog na 24. Konferenciji o Alzheimerovoj bolesti u Europi održanoj u Glasgowu krajem listopada.
“Većina studija pokazuje da je redovito ispijanje kave tijekom života povezano sa smanjenim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti, a optimalan zaštitni učinak javlja se kod konzumacije tri do pet šalica kave dnevno”, izjavio je dr. Arfram Ikram iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu.
Međutim, ljudi koji ne piju toliko kave dnevno ne trebaju povećavati svoju dozu jer ovo istraživanje još nije konačno i potrebno je provesti još studija i kliničkih istraživanja, upozoravaju znanstvenici.
Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije. Iako je prošlo više od sto godina od otkrića bolesti, kao i samog otkrića glavnih patoloških promjena u mozgu pacijenata, još uvijek ne postoji primjerena terapija koja bi liječila bolest, usporila njezino napredovanje ili spriječila nastanak.