Evo zašto ne smijete bacati koru od limuna

Lifestyle 07. lip 201621:21 > 21:33
Morguefile

Limun je jedan od najrasprostranjenijih citrusa koji obiluje mineralima i vitaminima važnima za zdravlje. Uz popularna ljekovita svojstva kiselog soka ne valja zanemariti ni njegovu žutu koru.

Za ljepotu:

Omekšava suhu kožu na laktovima

Izribanu koricu limuna pomiješajte s 1 čajnom žlicom sode bikarbone te dodajte nekoliko kapi soka od limuna. Smjesu izmiješajte i nakon tuširanja, kada koža omekša, namažite laktove ili suha stopala ovom smjesom te isperite.

Glavni sastojak pilinga za tijelo

Pola šalice šećera pomiješajte s naribanom koricom limuna, dodajte 1/8 šalice maslinovog ulja i prirodni piling za tijelo je gotov. Piling koristite na mokroj koži trljajući kružnim pokretima cijelu površinu tijela te isperite pod mlazom tople vode.

Za zdravlje:

Snižava kolesterol i ima detoksikacijski učinak na organizam

Korica domaćeg neprskanog limuna izvor je antioksidansa, točnije njezina bijela opna ili žuta kožica koja okružuje plod. Ona obiluje falvonoidima koji normaliziraju razinu kolesterola, a vrlo su učinkoviti i kao prirodni čistači organizma.

Koricu limuna naribajte i prelijte vodom, ostavite da odstoji par minuta te procijedite. U tekućinu iscijedite malo limunova soka te popijte ujutro na tašte.

Za jačanje imuniteta

Limunova korica sadrži govoto dvostruko više vitamina od samog mesa ploda. Upravo zbog toga, koricu limuna nikada nemojte bacati već je zaledite i upotrijebite naribanu kao začin jelima te kao dodatak limunadi ili nekom drugom prirodnom soku.

Za domaćinstvo:

Sredstvo za dezinfekciju kuhinjskih površina

Limunova korica ima antibakterijska svojstva zbog čega je idealna za dezinfekciju kuhinjskih pomagala. Preporuča se za čišćenje kuhinjske daske za rezanje za koju se inače ne savjetuje korištenje agresivnih kemijskih sredstava. Dasku je potrebno preliti kipućom vodom i potom površinu istrljati s polovicom limuna.

Prirodno sredstvo za čišćenje mikrovalne pećnice

Keramičku zdjelu napunite do polovice s vodom te dodajte nasjeckanu koricu limuna. Pripravak stavite u mikrovalnu pećnicu na najjvišu temperaturu na oko 3 minute kako bi smjesa prokuhala. Njezine pare očistit će tvrdokorne mrlje na mikrovalnoj i neutralizirati neugodne mirise.

Uklanja kamenac

Kuhalo za vodu prepuno kamenca kao i površinu sudopera očistit će pripravak od limunove kore. U lončić stavite 3 decilitra vode te dodajte limunovu koricu, 2 žlice sode bikarbone i 1 žlicu jabučnog octa.

Čim prokuha sklonite s štednjaka i procijedite, pripravak ulijte u kuhalo za vodu ili prelijte po površinama prekrivenim kamencem. Ostavite da djeluje 10 minuta i isperite u hladnoj vodi, piše Zadovoljna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.