Još su i drevni Azteci čokoladu nazivali hranom bogova, a dugo je vremena u Europi slovila kao lijek. Danas je jedna od najomiljenijih slastica na svijetu, a usto je dobra i za zdravlje. Evo što se dogodi u tijelu, nakon što pojedete kockicu tamne čokolade.
1. U 10 minuta
Popravlja raspoloženje i osnažuje nas. Triptofan koji sadrži čokolada pomaže u proizvodnji serotonina.
Poboljšava prokrvljenost mozga i proširuje krvne žile, a to je sve što nam treba prije bilo kakve moždane aktivnosti.
Smanjuje krvni tlak.
Štiti zube. Kakao maslac oblaže zube zaštitnim filmom, koji sprečava rast bakterija.
2. U 30 minuta
Pomaže pobijediti kašalj.
Zahvaljujući antioksidansima i flavonoidima štiti našu kožu od sunca.
Opskrljubje tijelo vitaminima PP, B1, B2 i E, kao i mikroelementima kalcija, magnezija, natrija, kalija, fosfora i željeza.
3. Nakon nekoliko dana
Pomaže u prevenciji dijabetesa. Flavonoidi povećavaju razinu dušikovog oksida u krvi, što smanjuje dijabetes.
Smanjuje razinu anksioznosti, jer kakao smanjuje razinu hormona stresa.
Smanjuje želju za slatkim, jer je savršena zamjena za nezdrave slatkiše.
4. Regularna konzumacija
Pomaže radu srca i smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti, a zahvaljujući flavonoidima i antioksidansima čisti i krvne žile.
Povećava razinu inteligencije. Flavonoidi i magnezij pozitivno utječu na pamćenje, što je razlog zašto bi ljudi stariji od 70 godina trebali jesti tamnu čokoladu.
Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, što za rezultat ima usporavanje procesa starenja.
Usrećuje djecu. Bebe čije su mame tijekom trudnoće konzumirale gorku čokoladu manje strahuju i više se smiju.
Ipak, zapamtite da se ovo tiče čokolade koja sadrži 70 i više posto kakaa, te da biste trebali pojesti dva do tri komadića dnevno, jer pretjerano konzumiranje može prouzročiti pretilost. Osim toga, čokolada se ne preporuča ljudima koji imaju bubrežni kamenac.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.