Jedan od najmoćnijih i najzdravijih saveznika koje možete odabrati definitivno je češnjak. On je u hladnim mjesecima kralj zdravlja zbog glavnog sastojka alicina, a kako se odlično nadopunjava u mnogim jelima, jedino što još trebate znati jest kako odabrati onaj domaći.
Znamo da je uvijek dobro birati domaće proizvode organskog podrijetla, a zbog njegova djelotvornog sastojka alicina, posebno je dobro potražiti i što svježiji češnjak. Predsjednica udruge Češnjak Mara Čuljak objasnila je za tportal kako to učiniti u nekoliko sekundi.
Prvo i najvažnije kod češnjaka jest da pogledate njegov korijen. Uvozni češnjak nikada nema korijen, a kod domaćeg je dugačak ili nešto kraći, ovisno o tome je li podrezan.
Iduće što trebate provjeriti je oblik jer domaći češnjak nikada nema pravilan, okrugao oblik.
Treće i jednako važno pravilo je da ga uvijek pomirišete. Koliko god je glavica čvrsto zatvorena, uvijek ćete osjetiti taj poseban, intenzivan miris.
I posljednje, uvijek ga opipajte jer svjež češnjak ne smije biti mekan, posebno kada ga palcem pritisnete pokraj korijena, piše tportal.hr.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.