Koristi za organizam zbog konzumiranja cimeta i meda

Lifestyle 22. pro 201608:47 > 08:53
Pixabay

Za neke od ovih djelotvornih učinaka meda i cimeta možda još niste znali

Usporava starenje

Slobodni radikali (oksidansi) agresivno oksidiraju tkiva i uništavaju stanice u tijelu. A to može dovesti do preuranjenog starenja i raznih bolesti. No, zato postoje antioksidansi koji neutraliziraju radikale i usporavaju proces starenja, a nalaze se upravo u ove dvije namirnice.

Med sadrži fenole, enzime, flavonoide i organske kiseline, koje su sve redom prilično snažni antioksidansi. A studije su pokazale da upravo tamniji med, kao primjerice med od heljde, sadrži najveće količine ovih navedenih sastojaka.

Cimet sadrži polifenole, koji su također snažni antioksidansi. Cimet, zapravo, ima više antioksidansa nego čak 26 biljaka i vrsta koje se također smatra izuzetno korisnima za ljudsko zdravlje, kao što su primjerice origano ili češnjak.

Za zdravlje srca

Med i cimet imaju moć prevenirati razne kardiovaskularne bolesti, za koje je dokazano kako su najčešći uzroci smrti ljudi diljem svijeta.

Med tako ubrzava dotok krvi u srce tako što proširuje zidove arterija, a već spomenuti antioksidansi koje med sadrži također sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka, koji su najčešći uzroci srčanog i moždanog udara.

Neke su studije pokazale kako cimet smanjuje ‘loš’ kolesterol tako što formira aterosklerotski plak na zidovima arterija, dok u isto vrijeme povećava razine ‘dobrog’ kolesterola u tijelu.

Ako želite sačuvati zdravlje svoga srca i krvnih žila, pripremite sljedeću smjesu: U staklenku meda dodajte nekoliko većih žlica cimeta i dobro promiješajte. Jedite ovu smjesu svaki dan za doručak uz tost, kruh ili zdrave kekse.

Protiv bakterijskih infekcija

I med i cimet poznati su po tome što imaju antibakterijski učinak, stoga mješavinu ovih dvaju sastojaka ne trebate koristiti samo kad imate prehladu ili gripu, već i prilikom drugih infektivnih bolesti, poput primjerice upale ili infekcije bubrega ili mjehura.

Med je poznat po tome da je prirodni antibiotik i dugo se koristio kao dezinfekcijsko sredstvo kod ranjavanja. Sadrži protein defensin 1 te enzim glukozu oksidazu koji učinkovito uništavaju bakterije.

Cimet pak ima antibakterijska, protuupalna i protugljivična svojstva, a njegov mu poznati miris i okus, kao i svu ovu moć, daje sastojak cimetni aldehid.

Smanjuje razinu šećera u krvi

Kao što već znamo, visoki šećer u krvi može biti uzročnik raznih bolesti, među kojima je i dijabetes tipa 2.

A znanstveno je dokazano kako med ima moć smanjiti razine glukoze u krvi. Naime, svega 17 posto meda čini voda, dok je ostatak uglavnom fruktoza i glukoza. A svi ovi sastojci lako se apsorbiraju i ne uzrokuju nagle skokove šećera u krvi, a upravo zbog toga ga mogu konzumirati i dijabetičari.

No, i cimet također snižava razine šećera u krvi, što su pokazale brojne studije u kojima su sudjelovali i zdravi sudionici, ali i dijabetičari. Naravno, cimet nikako ne smijemo shvaćati kao lijek, no on je zaista učinkovit i zdrav prirodni dodatak prehrani, piše Net.hr.