Tješenje hranom kao metoda borbe s tugom ili stresom precijenjena je, poručuju američki znanstvenici koji su utvrdili da je 'pozitivni' učinak unošenja slatkih kalorijskih bombi vrlo ograničen i kratkotrajan i ne razlikuje se od unošenja drugih vrsta hrane, prenosi New York Times.
Rezultati istraživanja znanstvenika sa sveučilišta u Minnesoti, koji su objavljeni u časopisu Health Psychology, navode da će se raspoloženje podjednako popraviti nakon kolača kao i nakon grickalice od žitarica. Čak i u slučaju da se ništa ne pojede raspoloženje će se vjerojatno samo od sebe popraviti.
“Ljudi vjeruju da je visokokalorična hrana put za izlazak iz teških emocija”, kaže Kelly D. Brownell, dekanica škole za zdravstvenu politiku na sveučilištu Duke koja nije bila uključena u istraživanje. “No vezanje riječi utjeha uz takvu hranu sugerira da postoji veza između utjehe i hrane koja možda ne postoji.”
U okviru istraživanja 100 ispitanika biralo je hranu za koju vjeruje da bi im popravila raspoloženje te hranu za koju vjeruje da ih ne bi oraspoložila. Nakon toga bili su izloženi agresivnim, tužnim ili tjeskobnim scenama filmova.
Anketama je ispitano njihovo raspoloženje nakon tih scena. Dijelu ispitanika ponuđena je hrana, kako ona koju su odabrali kao hranu kojom bi se tješili, tako i ona koju nisu smatrali hranom za utjehu. Nije uočena razlika, kao ni u skupini koja je nakon takvih scena ostala bez hrane.
U okviru istraživanja ispitanicima su znanstvenici povremeno ponudili kao zahvalu za sudjelovanje u pokusu hranu koju su smatrali hranom za utjehu, kao i onu za koju su vjerovali da ih neće utješiti. Odmah nakon toga anketama su ispitali njihovo raspoloženje. Svi su se bolje osjećali i nije bilo razlike između skupina koje su jele hranu za utjehu ili neku drugu hranu. A čak i oni koji nisu dobili nikakvu hranu uz zahvalu dobro su se osjećali.