Bijele crte na piletini vežu se uz povećan nivo masnoće za čak 224 posto i smanjen nivo proteina.
Jeste li primijetili bijele linije koje su pronađene u 96 posto testirane piletine? Članovi aktivističke grupe Compassion in World Farming mole sve ljubitelje mesa da pročitaju nešto više o ovoj pojavi.
Naime, oni smatraju kako su se linije pojavile kao posljedica genetske manipulacije zbog što bržeg uzgoja piletine na rastućem tržištu.
Uz ovu pojavu veže se povećan nivo masnoće za čak 224 posto, i smanjen nivo proteina.
U istraživanju Sveučilišta u Arkansasu i Teksasu, objavljenoj prošle godine, dokazano je kako je pojava sve učestalija. Od 285 komada peradi bijele su linije pronađene na 96 posto njih.
Stručnjaci smatraju kako je u pitanju jednostavna ponuda potražnje, a kao primjer navode prosječnog Amerikanca koji u godini dana pojede oko 40 kilograma piletine.
Za usporedbu, pile koje je 1950-ih bilo u prodaji težilo je 1,3 kilograma i bilo je staro 70 dana. 2015. godine težilo je 2,8 kilograma, a bilo je staro samo 47 dana, piše Večernji list.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.