Zeleni čaj vrste matcha, koji se proizvodi u japanskim pokrajinama Nishio i Uji, postao je jedan od najtraženijih čajeva zahvaljujuću svojim ljekovitim sastojcima.
Ovaj čaj nazivaju čajem nad čajevima jer je prepun hranjivih sastojaka i antioksidansa, a na dalekom istoku poznat je već stoljećima. Radi se o ceremonijalnom čaju koji se proizvodi na poseban način i koji ima pecifičan gorak okus.
Šalica tog zelenog čaja sadržava pet puta više antioksidansa od bilo koje druge namirnice te čak 100 puta više dragocjenog antioksidansa EGCG koji je djelotvoran u borbi protiv raka.
Matcha čaj opušta, pojačava koncentraciju i pamćenje, povećava razinu energije i izdržljivost. Također, uzrokuje sagorijeva kalorija i potiče detoksikaciju tijela, a učinkovit je i u borbi protiv kolesterola. Čaj sadržava sastojak katehin koji ima antibiotska svojstva koja jačaju naše zdravlje.
Samo jedna šalica ovog čaja daje nam značajne količine kalija, vitamina A i C, željeza, proteina i kalcija.
https://youtube.com/watch?v=5Qg0Yuj6INQ
Matcha pomaže u sagorijevanju masti i ubrzava metabolizam, bez da izaziva negativne nuspojave poput ubrzanog rada srca i visokog krvnog tlaka.
Poslužuje se uz slatki kolač.
Cijeli članak pročitajte ovdje.