Gdje vi držite jaja? Vjerojatno kao "sav normalan svijet", odnosno u vratima hladnjaka koja sasvim prigodno imaju i prostor za skladištenje jaja.
I tu svi griješimo. Većina nas jaja odlaže baš ovako.
Međutim, stručnjaci tvrde da je ovo najgore mjesto koje možemo izabrati za jaja jer je tu pretoplo za njih. A evo i još par stvari koje sigurno niste znali:
– Pri samoj kupovini jaja, otvorite karton i pogledajte da li vam je zapalo neko polomljeno. Provjerite i rok trajanja, ali uzmite u obzir i to šta planirate napraviti od njih. Za kolače je često i bolje malo starije jaje, a ako planirate potrošiti, gledajte da budu što svježija.
– Kada ih donesete kući, ne vadite ih iz kartona – tako ćete ih zaštititi od lomljenja, spriječiti brzo isušivanje i blokirati neugodne mirise koji se mogu raširiti frižiderom. Kao što smo već rekli, ne ostavljajte ih u vratima, već na najhladnijoj polici hladnjaka.
– Obavezno dobro operite ruke nakon što završite posao sa “živim” jajima, a potom dobro očistite i sve kuhinjske površine.
– Ako ste sumnjičavi, testirajte svježinu jaja tako što ćete ih potopiti u vodu. Svježe jaje će biti na dnu, malo starije će biti malčice podignuto od dna. A ako pluta po vodi, odmah ga bacite.
– I na kraju, jaja servirajte čim ih pripremite. Toplo sobno okruženje je idealno mjesto za bakterije i zato stručnjaci kažu da ako pripremljena jaja stoje duže od dva sata – bacite ih, prenosi Blic žena.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.