Vježbate, a ne gubite kilograme? Izbjegnite ovih 7 grešaka

Lifestyle 16. stu 201721:48 > 21:54
Pixabay

Zdrav život je kompletan način življenja. Gubljenje viška kilograma odnosno masnih naslaga događa se kad prestanete biti opsjednuti vagom, pronađete aktivnost koja vam se sviđa i kad hranu počnete gledati kao "gorivo" za svoj organizam.

Bez obzira na to u kojoj ste fazi, vjerojatnost je velika da činite sedam pogrešaka zbog kojih ne skidate kile.

Jedete krivu hranu

Ako je brojka na vagi uvijek ista, odgovore prvo potražite u kuhinji. Neki stručnjaci kažu da je pravilna prehrana 80 posto posla. Ono što jedete treba biti u skladu s vašim tipom tijela, metabolizmom, a dobro pravilo je da se držite prirodnog uzgoja i cjelovite prehrane.

Ugljikohidrate poput krumpira, riže i žitarica jedite onda kad vježbate nešto jačim intenzitetom. Onih dana kad je na redu kardio, držite se proteina i povrća. Izbjegavajte kruh i šećere, ali i sve prerađevine.

Jedete previše

Kako biste izgubili kalorije trebate smanjiti unos kalorija, znači trošiti više nego što jedete. No nemojte se ničega ustručavati. Sve je u ravnoteži i nemojte biti opsjednuti u brojanju kalorija.

Jedite kad god ste gladni i to vrlo polako. Između obroka potrebni su zdravi međuobroci kako se ne biste prejedali kad dođe vrijeme za veći obrok.

Orijentirani ste na kardio

Da, kardio tjelovježba je bitna, jer održava srce zdravim, ubrzava metabolizam i daje vam onu dozu znojenja koja je potrebna. Ako pretjerate s kardiom, primjerice 90 minuta trčanja na traci, izgubit ćete toliko kalorija da će vam tijelo početi “jesti” mišiće, koji su potrebni za gubljenje kalorija. Tijelo se tada fokusira na zadržavanje energije pa “čuva” masti kad god stigne da bi izdržalo tako dugotrajno trčanje.

Ne dižete utege

Ako vam je primarni cilj gubljenje masnog tkiva, onda biste trebali u svoju rutinu uvesti i vježbe s utezima. Najbolje rješenje je da vježbate u intervalima.

Ne dajete si vremena za odmor

Dan nakon tjelovježbe često bole mišići, a onda biste se trebali fokusirati na neku drugu skupinu mišića. Stručnjaci kažu da je odmor važniji od same tjelovježbe, jer u tom periodu tijelo radi na tome da topi masti. Slušajte svoje tijelo, upozorava ordinacija.hr