Pretjerujete sa slatkim? Smanjite unos šećera

Lifestyle 20. stu 201712:30 > 12:31
Shutterstock

Istina - ponekad loše raspoloženje ništa bolje ne podigne od čokolade, no svi već dobro znamo da puno šećera znači i puno štete - i za cjelokupno zdravlje, i za kožu i figuru.

I dok je s vremena na vrijeme sasvim u redu počastiti se s malo šećera, previše ipak nije dobro, a nutricionisti znaju kako ćete utažiti žudnju za slatkim – i to na vrlo jednostavne i pristupačne načine. 

1. Prestanite jesti prerađenu hranu

Prerađena hrana puna je skrivenih šećera, a sa šećerom stvari stoje ovako: što ga manje jedete, manje ćete žudjeti za njim. Pokušajte što više hrane pripremati kod kuće kako biste znali što vaš obrok sadržava i kako ne biste u sebe i ne znajući utrpavali velike količine šećera.

2. Uzimajte probiotike

U našim crijevima postoje bakterije koje se hrane šećerom i koje izazivaju disbalans u našem probavnom traktu. Kad smanjite broj ovih bakterija, smanjit ćete i želju za slatkim i svoju ovisnost o šećeru.

3. Jedite kiselu hranu

Ako često osjećate želju za slatkim, u svoju prehranu uvrstite što više kiselih ili gorkih namirnica. To će pomoći smanjiti zov šećera pa barem svaki dan popijte vodu s limunovim sokom.

Također, i fermentirana hrana će imati isti učinak, i ne samo da će umanjiti želju za šećerom, već će vašem organizmu dati i probiotičku podršku. Kefir ili kiseli kupus smanjit će one bakterije koje smo spominjali, a koje hrane vašu želju za slatkim.

4. Jedite više proteina

Kad ste nervozni, mislite da će vas kolač umiriti i dati vam energije, no nakon početnog poleta, vrlo brzo se počinjete osjećati umorno i tromo. Ovaj ciklus brzog podizanja pa padanja je jako loš za vaše zdravlje, a možete ga izbjeći tako da u svoju prehranu uvrstite više hrane bogate bjelančevinama poput jaja, grahorica, mesa, ribe… Ove namirnice će vam osigurati ravnomjeran dotok energije, produljiti osjećaj sitosti i osigurati da se osjećate bolje pa vaš mozak neće žudjeti za injekcijom slatkoga.

5. Smanjite stres

Kad smo pod stresom, posežemo za hranom utjehe, koja je najčešće slatka, ali ova utjeha je jako varljiva. Naime, ona povećava stres i tjeskobu jer loše utječe na razinu šećera u krvi i vaše hormone.

Pronađite druge načine da umanjite stres, boravite u prirodi, vježbajte jogu, meditirajte, radite što volite i, prije svega, dobro se naspavajte. Istraživanja pokazuju da ćete biti skloniji lošim izborima hrane ako niste dobro naspavani, piše Grazia.