Gruzijska lepinja koju je bolje ne jesti kad ste tužni

Lifestyle 23. stu 201711:19 > 11:34
Čitateljica N1

Želite li isprobati tradicionalnu gruzijsku kuhinju, obavezno morate kušati khachapuri. Riječ je o lepinji punjenoj sirom, koju neki nazivaju i gruzijskom pizzom, a koja se u ovoj istočnoeuropskoj zemlji na obalama Crnog mora jede u svim mogućim situacijama – osim kad ste tužni.

“Ako tugujete zbog smrti voljene osobe ili ste prekinuli s nekim, nemojte jesti khachapuri, jer nećete niti osjetiti njezine sastojke,” tvrdi Mako Kavtaradze iz gruzijske tvrtke začinima Spy Recipe.

To popularno gruzijsko jelo, koje se najčešće priprema s dodatkom slanog sira sulgunija ili kravljeg sira bryndze te s maslacem chkintijem, dostupno je – svugdje. Može se naći u malim pekarnicama, jeftinim restoranima, ali i mjestima s vrhunskom gastronomijom.

Za khachapurije govore da su poput snježnih pahulja jer ne postoje dvije iste lepinje. Ovo jelo može biti okruglo, četvrtasto, izduženo, te punjeno različitim namirnicama ovisno o regiji u kojoj se nalazite.

Imerulikhacapuri iz daleka izgleda poput bijele pizze, Kubdari khachapuri je punjeno i mesom, dok je Megruli khachapuri napravljen s dvostrukom dozom sira. Sve češći je i popularniji Adjarian khacapuri s dodatkom jaja, za koji vam i mi donosimo recept.

Khachapuri s jajetom za 4 osoba
Sastojci za tijesto:

1 čajna žličica soli
1 čajna žličica instant kvasca
1 žlica šećera
700 grama brašna
200 ml vode
100 ml mlijeka
1 žlica ulja

Sastojci za nadjev:
300 grama svježeg kravljeg sira
300 grama naribane mozzarelle
300 grama feta sira
5 jaja
maslac po želji

Priprema:
1. Pomiješajte brašno, kvasac, sol i šećer.

2. Zagrijte vodu i mlijeko zajedno te polako ulijte u smjesu s brašnom.

3. Počnite izrađivati tijesto rukama ili mikserom. Izrađujte smjesu sve dok ne dobijete elastičnu i glatku kuglu.

4. Tijestu dodajte žlicu ulja i dodatno ga izradite.

5. Stavite tijesto u čistu zdjelu, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, odnosno dok se volumen tijesta ne udvostruči.

6. Uklonite foliju, šakom napravite nekoliko udubljenja u tijestu, te ga ponovo prekrijte folijom i pustite da odmori oko 30 minuta.

7. Za to vrijeme pomiješajte svježi sir, naribanu mozzarelu i feta sir.

8. Podijelite tijesto na četiri dijela. Razvucite tijesto i oblikujte ga poput brodića.

9. Ispunite svaki “brodić“ mješavinom sira.

10. Istucite jedno jaje s malo vode i premažite ovom smjesom vanjski dio brodića.

11. Stavite peći khachapuri u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu koricu.

12. Izvadite khachapuri iz pećnice, žlicom napravite udubljenje u sirnoj mješavini, pa ovdje dodajte jaje.

13. Vratite khachapuri u pećnicu i pecite još pet do šest minuta, dok se jaje ne ispeče. Poslužite toplo, piše PunKufer.