Želite li isprobati tradicionalnu gruzijsku kuhinju, obavezno morate kušati khachapuri. Riječ je o lepinji punjenoj sirom, koju neki nazivaju i gruzijskom pizzom, a koja se u ovoj istočnoeuropskoj zemlji na obalama Crnog mora jede u svim mogućim situacijama – osim kad ste tužni.
“Ako tugujete zbog smrti voljene osobe ili ste prekinuli s nekim, nemojte jesti khachapuri, jer nećete niti osjetiti njezine sastojke,” tvrdi Mako Kavtaradze iz gruzijske tvrtke začinima Spy Recipe.
To popularno gruzijsko jelo, koje se najčešće priprema s dodatkom slanog sira sulgunija ili kravljeg sira bryndze te s maslacem chkintijem, dostupno je – svugdje. Može se naći u malim pekarnicama, jeftinim restoranima, ali i mjestima s vrhunskom gastronomijom.
Za khachapurije govore da su poput snježnih pahulja jer ne postoje dvije iste lepinje. Ovo jelo može biti okruglo, četvrtasto, izduženo, te punjeno različitim namirnicama ovisno o regiji u kojoj se nalazite.
Imerulikhacapuri iz daleka izgleda poput bijele pizze, Kubdari khachapuri je punjeno i mesom, dok je Megruli khachapuri napravljen s dvostrukom dozom sira. Sve češći je i popularniji Adjarian khacapuri s dodatkom jaja, za koji vam i mi donosimo recept.
Khachapuri s jajetom za 4 osoba
Sastojci za tijesto:
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica instant kvasca
1 žlica šećera
700 grama brašna
200 ml vode
100 ml mlijeka
1 žlica ulja
Sastojci za nadjev:
300 grama svježeg kravljeg sira
300 grama naribane mozzarelle
300 grama feta sira
5 jaja
maslac po želji
Priprema:
1. Pomiješajte brašno, kvasac, sol i šećer.
2. Zagrijte vodu i mlijeko zajedno te polako ulijte u smjesu s brašnom.
3. Počnite izrađivati tijesto rukama ili mikserom. Izrađujte smjesu sve dok ne dobijete elastičnu i glatku kuglu.
4. Tijestu dodajte žlicu ulja i dodatno ga izradite.
5. Stavite tijesto u čistu zdjelu, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, odnosno dok se volumen tijesta ne udvostruči.
6. Uklonite foliju, šakom napravite nekoliko udubljenja u tijestu, te ga ponovo prekrijte folijom i pustite da odmori oko 30 minuta.
7. Za to vrijeme pomiješajte svježi sir, naribanu mozzarelu i feta sir.
8. Podijelite tijesto na četiri dijela. Razvucite tijesto i oblikujte ga poput brodića.
9. Ispunite svaki “brodić“ mješavinom sira.
10. Istucite jedno jaje s malo vode i premažite ovom smjesom vanjski dio brodića.
11. Stavite peći khachapuri u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu koricu.
12. Izvadite khachapuri iz pećnice, žlicom napravite udubljenje u sirnoj mješavini, pa ovdje dodajte jaje.
13. Vratite khachapuri u pećnicu i pecite još pet do šest minuta, dok se jaje ne ispeče. Poslužite toplo, piše PunKufer.