Neke stvari radimo automatski, kako smo naučili ili jednostavno intuitivno. Tako je i s rezanjem kruha. No postoji način uz koji će se rezati ljepše i s puno manje mrvljenja.
Sarah Jampei, food novinarka, amaterska kuharica i fotografkinja hrane, otkrila je najbolji način rezanja kruha kako bi izbjegli gnječenje, mrvljenje i loš izgled. “Iako se čini “neprirodno”, vjerujem da okretanje kruha na bok u mnogim slučajevima mnogo bolji način rezanja nego klasičan, a rezultat je odmah vidljiv”, objasnila je Jampei.
“Da, potrebno je malo više pažnje i kruh će se sporije rezati. Dok režete šnite morat ćete pridržavati kruh kako se ne bi zgnječio i pripaziti na rezove kako bi šnita zadržala prvotni oblik kruha. Dva puta tjedno radim u restoranu u kojem, između ostalog, režem kruh od pola metra na kriške debljine 1 centimetar. Najbolji način za postići pravilnost šnita i da sve budu otprilike jednake je metoda koju sam ranije opisala”, napisala je za Food52.
Napominje da će se na ovaj način smanjiti mrvljenje kruha, pretanke ili predebele šnite te posljedice “razvlačenja” zgnječenog kruha – rupe. Budući da se kruh reže sa strane nož će odmah zahvatiti dio gornje i donje korice koje se klasičnim rezanjem često zdrobe. Najbolji način za konzistentne šnite jest raditi glatke pokrete naprijed natrag s nožem sa što manje pritiska prema dolje.
Ova tehnika rezanja šnita kruha se pokazala posebno zahvalna kod prozračnih tipova kruha, poput običnog bijelog kruha, i kod izrazito tvrdih vrsta kruha, na primjer crnog sa sjemenkama.
U Hrvatskoj postoji narodno vjerovanje da onaj tko bi krivo rezao kruh je prije toga lagao, a onaj tko štrucu kruha stavi naopako na stol, dopušta da zli ljudi dobiju moć nad kućom. Ako se kruh s narezanom stranom položi u smjeru vrata, sreća izlazi iz kuće, pišu 24 sata.