Ove namirnice radije jedite sirove

Lifestyle 10. tra 201812:15 > 12:24
Pixabay

Ne volite kuhati? Na pravom ste mjestu. Ovo je osam namirnica koje su zdravije sirove, a trebalo bi ih jesti svaki dan.

“Kuhanje ili bilo koja druga obrada uništit će hranjive sastojke u ovoj hrani”, objašnjava dr. Rupali Datta, klinički nutricionist.

Brokula – obiluje vitamonom C, kalcijem i sulforafanom – aktivnim spojem koji snižava krvni tlak i pospješuje zdravlje srca. Kuhanjem se za 70 posto uništava taj spoj u hrani te vitamin C.

Špinat – kuhanjem se u špinatu oslobađa oksalat koji sprejčava tijelo u apsorpciji kalcija iz te namirnice.

Orašasti plodovi – sirovi sadrže puno više željeza, magnezija i fosfora, nego prženi.

Bobičasto voće – jak antioksidans i hranjiva namirnica dok je svježa ili svježe smrznuta. Kuhana ili dehidrirana gubi svoje moći.

Jabuke – obiluju nuutrijentima i mnieralima. Kad ih skuhate ili ispečete u njima ostaje samo šećer.

Paprika – obiluje vitaminom C koji je termolabilan. Kuhanjem ili pečenjem ga uništavamo.

Kokos – jedna od namirnica s najvećom moći hidratacije te vrlo visokom razinom elektrolita i zdravih masti – dok ga ne dehidrirate.

Klice – su bogat izvor vitamina C, vlakana, folata i magnezija. Folati i vitamin C nestaju pri termičkoj obradi, piše RTL.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.