Određena grupa neurona potiče našu želju za natrijem, zbog čega je tako teško odoljeti čipsu i slanim grickalicama, tvrde naučnici s Beth Israel Deaconess Medical Center u Bostonu.
Ova vrsta neurona nalazi se u području koje ima važnu ulogu u kardiovaskularnom sustavu. Znanstvenici ističu da ova subpopulacija stanica registrira nedostatak soli, tj. natrija i pokreće apetit i želju za slanom hranom.
Međutim, kod disfunkcije javlja se reakcija organizma da misli da mu je potrebno više natrija nego što je to zaista tako. Ta disfunkcija može voditi ka konzumaciji previše ili premalo soli, što vremenom izaziva stres u kardiovaskularnom sustavu.
Problem kod unosa soli je što ishrana s puno natrija udvostručava rizik od problema sa srcem. Uzimanje manje od pet grama soli dnevno pomaže kod sniženja krvnog tlaka i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara. Ljudi ne mogu bez soli jer ona pomaže u regulaciji vode, krvnog pritiska i staničnih funkcija.
Sol se gubi lučenjem i drugim metabolitičkim procesima, a hormoni se otpuštaju kao odgovor na manjak soli. Ipak, još je nepoznato kako utječe na mozak da on stvara osjećaj potrebe organizma za unosom soli, piše Dnevni avaz.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.