Cikla: Idealna namirnica tijekom zimskih mjeseci

Lifestyle 16. velj 201521:44 > 21:49
MorgueFile/ilustracija

Cikla je lako probavljiva namirnica, a kao ljekovita biljka poznata je već više od dvije tisuće godina.

U ovom korjenastom povrću nalaze se gotovo svi mineralni sastojci: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12.

Ciklu možete jesti u bilo u kojem obliku bez ikakvih posljedica i ograničenja, jer je lako probavljiva i ne utječe negativno na želudac.

Najbolje ju je konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Od cikle možemo napraviti ukusnu salatu s dodatkom mrkve i/ili jedne kiselije jabuke. Sok od cikle jako je ljekovit, a istančan okus može se poboljšati dodatkom meda i limuna.

Cikla sadrži brojna ljekovita svojstva

Ovo korisno povrće idealno je za liječenje slabokrvnosti, osobito kod djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.

Također, upotrebljava se u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju. Dobra je za reguliranje krvnog tlaka, osobito niskog, a pozitivno utječe na živce i rad mozga.

Zanimljivo je da cikla sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.

Cikla je jedinstvena zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida, a odličan je izvor folne kiseline i antioksidanata.

Više pročitajte ovdje.