Treba li oprati piletinu prije pečenja?

Lifestyle 01. ruj 201810:05 > 10:10
Pixabay (ilustracija)

Hrvati su podijeljeni u dva suprotna tabora. Pojedinci koji peru piletinu žele tako ukloniti nečistoće i bakterije s površine mesa, dok drugi tvrde da se za to brine dobra termička obrada.

“Službena je preporuka da se meso ne pere prije termičke obrade, ali da se temeljito skuha ili ispeče“, kaže dr. Andrea Barišin, znanstvena ekologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prenosi Pun kufer.

“Na mesu ne smije biti krvavih dijelova, a u najdebljem dijelu termički obrađene piletine temperatura mora biti od 75 Celzijevih stupnjeva naviše“, dodaje hrvatska stručnjakinja.

Pranje mesa ne uklanja bakterije s površine piletine, već to čini kvalitetna termička obrada.

“Meso se može oprati pod tekućim mlazom, ali nakon toga treba dobro očistiti radnu površinu i kuhinjski pribor na koji je možda kapnula voda od pranja jer se upravo u njoj nalaze mikrobiološka onečišćenja koja mogu uzrokovati zarazu“, upozorava dr. Barišin.

“Najgore je ako meso stavite u vodu i pustite da se malo u njoj namače. U toploj vodi, a posebno tijekom ljeta, bakterije će se vrlo brzo razmnožiti i učiniti meso mikrobiološki onečišćenim odnosno potencijalnim uzrokom vaših probavnih tegoba nakon konzumacije takvog.“

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.