Nakon što je objavljen na portalu Gastro.hr, recept blogerice Jelene Markote za Nutella cheescake postao je pravi hit na društvenim mrežama. Na Facebooku je podijeljen čak 14.000 puta.
Evo što je potrebno za pripremu ove popularne slastice:
Sastojci (za kalup promjera 16 cm):
Za bazu:
150 g Oreo keksa
40 g Nutelle
40 g rastopljenog maslaca
30 g tostiranih lješnjaka
Za punjenje:
2 jaja
50 g šećera
250 g mascarponea
60 g krem sira
5 g želatine
80 g Nutelle
40 g tamne čokolade
2 dl šlaga
Čokoladna jaja za dekoraciju.
1. Prvo je potrebno napraviti bazu. U multipraktiku usitnimo kekse i tostirane lješnjake. Nutellu i maslac otopimo i izmiješamo s keksima i lješnjacima. Dobro utisnemo u dno kalupa te uzdignemo i prema stranicama. Ostavimo u hladnjaku.
2. U vatrostalnu posudu stavimo 2 jaja i 30 g šećera. Želatinu u granulama prelijemo s dvije i pol žlice vode i ostavimo da bubri. Jaja postavimo iznad posude s kipućom vodom i miješamo mikserom iznad pare 10 min kuhajući ih na taj način. Skinemo s pare i dodamo mascarpone na sobnoj temperaturi te želatinu koju smo rastopili.
3. U jednoj posudi izmiješamo mikserom 60 g krem sira i 20 g šećera. Umiješamo polovicu smjese s jajima. Izradimo šlag i laganim pokretima, pazeći da sačuvamo što više zraka umiješamo i polovicu šlaga.
4. Rastopimo Nutellu i čokoladu te im dodamo drugu polovicu smjese s jajima. Dodamo i drugu polovicu šlaga pazeći također da sačuvamo laganu teksturu.
5. U ranije pripremljen kalup ulijemo prvo smjesu s Nutellom te stavimo 5 min u zamrzivač da se malo stisne da bi nam slojevi ostali razdvojeni. Potom ulijemo bijelu smjesu te stavimo u hladnjak, najmanje par sati ili preko noći.
6. Ukrasimo po želji, stoji na Gastro.hr.