Osam neobičnih činjenica o ženskom tijelu

Lifestyle 08. kol 201908:49 > 08:55
Pixabay (ilustracija)

Često se smatra kako su tijela žene i muškarca u temeljima vrlo slični, no postoje neke razlike za koje možda niste znali. Evo osam neobičnih činjenica o ženskom tijelu.

1. Žensko srce kuca brže

Veličina srca kod žena iznosi dvije trećine ukupne veličine srca muškarca. Teži u prosjeku 120 grama, dok je srce muškarca otprilike 180 grama. Međutim, kako je žensko srce manje ima više otkucaja po minuti. Tačnije od 78 do 82 puta, dok muško srce ima 70 do 72 otkucaja po minuti.

2. Sporije probavljaju hranu

Probavni sistem žene hranu probavlja pet puta duže u usporedbi s muškarcem. Razlog tome je što žene u prosjeku imaju manje želuce koji proizvode manje kiseline za razgradnju obroka, piše Dnevni avaz.

Sporija probava je također povezana sa ženskim hormonom estrogenom koji ima opuštajući učinak na debelo crijevo, pokazuju istraživanja američke Kliničke udruge.

3. Imaju jači imunitet

Ključ za jači imunosni sustav kod žena leži u njihovim genima, tačnije u kromosomima. Svaki čovjek ima 23 para kromosoma. Spol određuju dva gena. Kod žena dva X kromosoma i kod muškaraca jedan X i jedan Y.

Dvostruki X kromosom kod žena ključan je za dodatnu snagu ženskom imunom sustavu jer X kromosomi sadrže više gena povezanih s imunitetom.

4. Trepću više od muškaraca

Muškarci u prosjeku trepću 14.5 puta u minuti, dok su kod žena treptaji češći i brži, oko 14.9 puta u minuti. Smatra se da se to događa zbog višeg nivoa ženskog hormona estrogena koji stimulira proizvodnju maziva, uključujući i suza.

Suze se sastoje od tri sloja – sluzi, vode i ulja, objašnjava Glenn Carp, očni hirurg iz klinike London Vision. Muškarci imaju više testosterona koji bolje stvara suze koje bolje vlaže oči pa su im i treptaji rjeđi – kaže Carp.

5. Koža im je mekša i osjetljivija

Koža kod muškaraca je tvrđa i gušća za razliku od ženske. Samim time ženska je koža osjetljivija na vanjske podražaje. Zbog toga žene češće dobivaju akne i bore.

Za ovo su također zaslužni hormoni. Muškarci prirodno imaju više testosterona koji čini kožu debljom i otpornijom.

6. Više plaču

S obzirom na stereotipe, ovo je jedan od najstarijih. Međutim studije pokazuju da žene uistinu plaču više od muškaraca. Krive su hormonalne razlike, ali i društveni uvjeti.

Žene u prosjeku plaču 30 do 64 puta godišnje, dok broj plakanja kod muškaraca iznosi od šest do 17 puta na godinu. Višak testosterona utječe na manje suza kod muškaraca.

Osim toga, suzni kanali kod muškaraca su veći pa suze lakše otiču prirodnim putem, dok kod žena ostaju zaustavljene i prelaze preko donjeg očnog kapka.

7. Imaju bolji osjet okusa

Mnoga istraživanja su pokazala da žene razlikuju više okusa hrane od muškaraca. Odgovor se krije u tome što one imaju više okusnih pupoljaka na jeziku. S evolucijskog stajališta to se povezuje s njihovom zaštitom potomstva tokom i nakon trudnoće. Žene također imaju i intenzivniji osjet mirisa od muškaraca.

8. Fizički su fleksibilnije

Pliće zdjelice kod žena čini ih fleksibilnijima u području kukova u usporedbi s muškarcima. Samim time imaju veći raspon pokreta. Razlike u fleksibilnosti veće su za vrijeme trudnoće.

Hormoni estrogen, proestrogen i relaksin opuštaju vezivno tkivo u mišićima što otvara mogućnost boljeg rastezanja i pripreme za porod.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.