Ljeto donosi brojne opasnosti: Glavobolje, trovanje hranom…

Lifestyle 13. kol 201922:34 > 22:39
Shutterstock

Iako je ljetovanje stvoreno za opuštanje i nerazmišljanje, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju i koje mogu biti opasne. UV zrake mogu bitno utjecati na kožu i izazvati iritacije i prištiće. Ovo posebno vrijedi za ljude koji, inače, imaju problemA s kožom. Najvažnije je nanijeti kremu za sunčanje.

1. Sunčane naočale – Važno je zaštititi i oči, a za to služe sunčane naočale. Zato uvijek treba paziti da su kvalitetne i da na njima piše da pružaju zaštitu, a to znači da na njima mora pisati A CE ili UV 400.

2. Voće i povrće – Ljeti je odlično konzumirati voće i povrće, pogotovo ono koje sadrži mnogo vode, kao što su lubenica ili rajčica. S druge strane, trebalo bi pripaziti i konzumirati voće koje nema mnogo šećera, piše Dnevni avaz.

3. Previše alkohola – Ljeti se pije više alkohola nego tokom ostatka godine. Pivo, kokteli ili voćna vina piju se umjesto sokova, a to baš i nije poželjno, jer može doći do dehidracije. Osim toga, puni su šećera. Voda je uvijek odličan izbor, a dodatak limuna može poboljšati okus.

4. Japanke – Iako ih mnogi nose, japanke nisu najbolji izbor obuće. Njihova podloga je pretanka i ne pruža dobru potporu za nogu. Najbolje bi bilo nositi udobnu obuću s debljim potplatima.

Glavobolje

Iako glavobolje možete imati tijekom cijele godine, no ljeti se broj onih koji se žale na jake glavobolje povećava. Na to utječu toplina i UV zrake, a često i sunčanica, koju karakteriziraju mučnina, povraćanje i umor. Zato tijekom izlaganja suncu nosite šešir i sunčane naočale te pijte dosta tekućine.

Gljivične infekcije

Posjećujete li bazene, postoji velika mogućnost za gljivičnu infekciju, jer povećana temperatura i vlažnost te znojenje potiču nastanak gljivica. Nemojte šetati bosi u zajedničkim prostorijama i izbjegavajte upotrebu javnih toaleta.

Trovanje hranom

Kad jedete izvan kuće, obratite pažnju na sadržaj hrane, upozoravaju stručnjaci. Tijekom ljeta, dodaju, rizično je jesti meso, morske plodove, mliječne proizvode i salate koje sadrže majonezu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.