U današnje vrijeme je, kao nikada ranije, iznimno važno čitati deklaracije, imati raznovrsnu prehranu i voditi računa o tome što jedemo. Donosimo popis namirnica koje biste trebali pametno dozirati.
Paštete
Spadaju u grupu proizvoda s najlošijim kvalitetom. Za paštete se uglavnom koristi meso najlošije kategorije jer je najjeftinije. Oko 50 posto paštete čini sve ono što nije meso: voda, masnoće, kožice, iznutrice, izolati, škrob, sol, začini itd… U paštete ide velika količina soli, koja se ne osjeća toliko u okusu jer se odaje dekstroza koja maskira okus slanosti.
Margarin
Margarin je hidrogenizirano biljno ulje, najčešće suncokretovo ili kukuruzno. Proces hidrogenizacije podrazumijeva pretvaranje masti iz tekućih u krute, a u margarin se po zakonu moraju dodati vitamini A, D i E kako bi sastav bio što sličniji maslacu. U procesu proizvodnje margarina nastaju trans masti, za koje je dokazano da utječu na povećanje lošeg kolesterola LDL i smanjenje dobrog HDL.
Majoneza
Oko 75 posto majoneze čini suncokretovo ulje. 100 grama majoneze ima više kalorija nego 100 grama slanine, s time što ćete u slanini pronaći nešto proteina i značajne količine vitamina. Light majoneze imaju manje masti, ali i dalje nemaju nikakvih nutritivnih vrijednosti.
Topljeni sir
U topljenom siru ima oko 50 posto sira, a ostalo su voda, proteini, masnoće, razni dodaci i so koje u topljenim siru ima otprilike dva puta više nego u običnom siru. Procesom topljenja se ubijaju sve probiotske i druge bakterije koje imaju pozitivno djelovanje na naš probavni trakt.
Zamjene za čokoladu
Čokolada je sjajna namirnica jer sadrži kakao koji sadrži antioksidanse koji usporavaju starenje ćelija i fitonutrijente koji mogu povećati dotok krvi u mozak, štite krvne žile, popravljaju raspoloženje i koncentraciju. Zakonom je regulirano da proizvodi koji nemaju dovoljno kakaa ne mogu biti deklarirani kao čokolada već kao kakao tabla, šećerna tabla, zamjena za čokoladu i slično. No, u njima ima više šećera, a umjesto kakao maslaca se uglavnom koriste hidrogenizirane biljne masti ili palmino ulje. Iako prava čokolada ima oko 50 posto šećera, zbog visokog udjela masti ne izaziva brzu inzulinsku reakciju u organizmu.
Energetska pića
Sadrže stimulanse kao što su kofein, taurin i preko 10 posto šećera, osim ako nisu u dijetalnim verzijama. U ovim proizvodima ima znatno više kofeina nego u kavi. Stimulansi povećavaju krvni tlak, ubrzavaju rad srca, utječu na kvalitetu sna i dehidriraju organizam, piše Magazin.hr