Djeca koja žive u blizini restorana brze hrane i prodavaonica imaju veću šansu za pretilost u odnosu na ostalu djecu, pokazali su rezultati američkog istraživanja.
Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu “Obesity”, djeca koja su živjela više od pola bloka od restorana brze hrane imala su manju šansu da postanu pretila.
Autori studije su naveli da je stopa pretilosti kod djece konstantno rasla od 1980-ih godina, a posljednji podaci pokazuju da u SAD-u živi 18,5 posto pretile djece, starosti od 2 do 19 godina.
Istraživanje je provedeno nad više od 3,5 milijuna učenika škola u New Yorku uzrasta od 5 do 18 godina.
Rezultati studije su pokazali da je 20 posto djece koja su živjela u blizini restorana brze hrane i prodavaonica bilo pretilo, dok su djeca koja nisu živjela u blizini restorana brze hrane imali za oko 4,4 posto manje šansi da budu pretila.
Brian Elbel, profesor koji je predvodio istraživanje, istaknuo je da su rezultati studije jasno pokazali da djeca koja žive u blizini restorana brze hrane imaju veću šansu biti pretila te da bi roditelji trebali obratiti pažnju da djeca nekontrolirano ne konzumiraju hranu na takvim mjestima koja su im pri ruci u njihovom kvartu.
Prošle godine, zasebno istraživanje je na sličan način utvrdilo da okruženje u kojem se nalazi dijete može značajno utjecati na njegove šanse da postane pretilo.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.