Zdrav obrok ne mora nužno bit kompliciran za pripremu i skup. Ukusnu i vlaknima bogatu juhu od crvene leće možete pripremiti za svega pola sata i uživati u hranjivom obroku nakon kojega ćete se dulje vremena osjećati sitima.
Sastojci:
1 šalica crvene leće
žlica maslinovog ulja
2 mlade ljutike ili mladi luk
4 češnja češnjaka
lovorov list
2 mrkve
2 manje svježe rajčice
sol i papar
peršin
majčina dušica
kurkuma
5 šalica vode ili povrtnog temeljca
Priprema
U dubljem loncu zagrijte malinovo ulje i na njemu ispržite naribanu nasjeckani malu ljutiku (ili mladi luk ili glavicu običnog luka), dodajte nasjeckani češnjak i malo naribane mrkve te pirjajte na laganoj vatri dok luk ne omekša.
Ostatak mrkve i rajčice nasjeckajte te zajedno s lećom ubacite u lonac. Podlijte temeljcem ili vodom te kuhajte na laganoj vatri dok se leća ne počne raspadati (nekih 20-ak minuta). U međuvremenu dodajte lovorov list i majčinu dušicu.
Dodajte sol i papar po želji te žličicu kurkume koja će juhi dati lijepu žutu boju, ali i obilje vitamina. Štapnim mikserom izmiksajte leću te po potrebi dodaje još malo vode ako je juha pregusta, piše Tportal.