Jedete više, a mršavite; zvuči nestvarno, ali tako funkcionira ova dijeta

Lifestyle 26. sij 202010:46 > 10:53
Pixabay

Svi oni kojima je na popisu novogodišnjih odluka bila i bitka s mrskim kilogramima, mogli bi u obzir uzeti volumetrijsku dijetu - vrlo je učinkovita i kod nje vrijedi nevjerojatno pravilo: Jedete više, a mršavite.

Jedete više, ne osjećate glad i pri tome mršavite? Zvuči doista nestvarno, ali na tom principu funkcionira tzv. volumetrijska dijeta, proglašena drugom najpopularnijom dijetom ove godine. Stručnjaci ističu kako je upravo neugodan osjećaj gladi osnovni krivac za to što tek rijetki uspiju ustrajati u dijeti, piše tportal.

VEZANE VIJESTI

Riječ je o režimu prehrane koji je još 2000. godine osmislila američka nutricionistica Barbara Rolls, profesorica s Državnog sveučilišta Pennsylvanije. Glavna odlika te dijete jest to da se jede više, a ne manje.

Osnovno načelo na kojem se temelji ta dijeta postizanje je dugoročnog osjećaja sitosti. To je moguće unošenjem veće količine hrane, ali uz uvjet da je niska njezina energetska gustoća (kcal/g). Naime, što je energetska gustoća namirnica niža, to unosimo manji broj kalorija, stoga su dopušteni obilniji obroci, bez bojazni od debljanja.

Uz takvu prehranu unosite znatno manje masnoća, a obiluje vlaknima i bjelančevinama nužnima za osjećaj sitosti. Rezultati nisu izostali. Uz obilne obroke i osjećaj sitosti kilogrami su se doista istopili, a izostao je i neželjeni jo-jo efekt.

Ali naravno, to se ne odnosi na sve namirnice jer se zagovaraju one koje sadrže mnoštvo vode, poput juha, variva i salata. Zahvaljujući takvom načinu prehrane ljudi se osjećaju sitije i nisu nervozni zbog gladi.

Volumetrijska dijeta dopušta obilnije obroke, ali bez straha od debljanja. Tako, primjerice, dnevno možete pojesti pet punih tanjura povrća – u obliku salata ili variva. Također, zagovara integralne namirnice, povrće koje obiluje vodom i nemasne mliječne proizvode.

Preporučuje se i konzumiranje pića bez kalorija, ali i redovita tjelovježba. Treba naglasiti kako nisu sve visokokalorične namirnice loše jer mnoge sadrže puno kalorija i masnoća neophodnih za zdravlje, poput orašastih plodova, sjemenki, avokada ili ribe.

#related-news_0

Budući da voda s jedne strane smanjuje glad, ali s druge strane povećava promet energije, osobe na ovoj dijeti trebale bi tijekom dana na prazan želudac popiti veliku čašu vode i ukupno najmanje dvije litre vode.

Treba naglasiti kako ova dijeta ne djeluje preko noći, ali je na dulje staze navodno djelotvorna. Volumetrijska dijeta ne samo da vodi do vitkosti, nego je dobra i za zdravlje, osobito za zdravlje srca i krvnih žila.

Nutricionisti ističu kako volumetrijska dijeta nije klasična restriktivna dijeta, nego se radi o promjeni prehrambenih navika, čime se sprečava povratak neželjenih kilograma, dok poznavanje energetske gustoće namirnica pritom značajno pridonosi osjećaju sitosti.

No treba naglasiti da ako očekujete brze i velike rezultate, ova metoda mršavljenja nije za vas.

Dakako, ova dijeta bolje funkcionira uz uvođenje lagane tjelovježbe, odnosno više kretanja tijekom dana. Stručnjaci ističu kako bi prvi korak bilo povećanje količine koraka tijekom dana kako biste dosegnuli idealnih 10 tisuća dnevno, piše tportal.

Ako ste i vi među onima koji vole zdraviju prehranu s više namirnica niske gustoće, a niste oduševljeni stalnim prebrojavanjem kalorija, možda ste savršen kandidat za volumetrijsku dijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.