Ovo je 10 najvećih zabluda o zdravoj hrani

Lifestyle 13. svi 201511:47 > 11:49
pixabay.com

Američki neovisni portal za vijesti Mashable razgovarao s troje nutricionista kako bi doznao koji prehrambeni prozivodi nisu tako zdravi kako ih se predstavlja i s čime ih zamijeniti. Pripremite se za iznenađenja.

1. Zdravi muesli

Ljudi misle da su muesli zdravi jer sadrže integralne žitarice, ali trebali bi znati da sadrže puno šećera te često se pripremaju s uljem ili maslacem ili nekom drugom vrstom masnoće. Zdravi muesli zapravo su bogati kalorijama.

2. Gusti sokovi

Jedna od najvećih prevara je u proizvodima koji dolaze u tekućem obliku – u sokovima od kelja i slično. Kada radite sok od više vrsta voća dobivate iz fruktoze previše šećera. Nutricionisti savjetuju da te voćke pojedete umjesto da radite sokove od njih.

3. Dijetalni sladoled

Nutricionisti ih ne prepuručuju zbog visoke koncentracije kemikalija koje se koriste za njihovu proizvodnju.

4. Voćni jogurti

Voćni jogurt može sadržavati i do 17 grama šećera, dok jedna porcija sladoleda od jagode sadrži 20 grama šećera.

5. Piletina iz restorana

Nutricionisti upozoravaju da jela od piletine u restoranima često sadržavaju velike količine maslaca i ulja s puno dodane soli i vrhnja.

6. Energetske pločice od žitarica

Takve pločice često sadrže preljev od čokolade ili jogurta i sadrže puno kemikalija i umjetnih zaslađivača.

7. Vitaminska voda

Većina vitaminskih voda na tržištu sadrži i do 31 gram ili osam čajnih žlica šećera. AKo vam je dosadno piti vodu iz slavine, u vodu dodajte sodu, limun ili limetu da joj poboljšate okus.

8. Maslac od kikirikija s niskim udjelom masti

Prirodni masni maslac od kikirikija je prema nutricionistima bolja opcija, jer ovaj drugi s manje masnoća sadrži više šećera kako bi se nadoknadio gubitak u okusu.

9. Sirup od agave

Prirodni zaslađivači su još uvijek šećeri sa sličnim omjerom kalorija kao i normalni šećer i med.

10. Punozrnati proizvodi

Punozrnati proizvod znači samo da tjestenina ili kruh sadrže više sjemenki. Nema baš nikakve veze sa brašnom koje se koristi, a ako je riječ o bijelom brašnu, znači da je lišeno većine nutritijenata, prenosi Jutarnji list.