Bez obzira na to koji materijal posude je u igri, uvijek je dobro prvo započeti s najblažom tehnikom čišćenja, a trebat će vam samo ocat, lopatica, spužva, strugač za tavu i soda bikarbona.
Od profesionalnih do amaterskih kuhara, svima nam se s vremena na vrijeme dogodi da malo predugo ostavimo večeru na štednjaku i dobijemo zagoreni lonac koji treba čišćenje. Ako ne želite previše ribati, slijedite savjete kako očistiti zagorjeli lonac, počevši od najnježnije do najgrublje metode.
Umjesto da se preko noći namačete izgorenu posudu u deterdžentu, pustite da bijeli ocat i malo dodane topline uklone prepečene dijelove. Korištenjem ovih metoda vaši će lonci i tave začas izgledati sjajno i kao novi.
Prije nego što započnete, dvaput provjerite od kojeg su materijala izrađeni lonac ili tava. Metode u nastavku dobro rade i na nehrđajućem čeliku i na emajliranom lijevanom željezu, ali budući da je aluminij reaktivni metal, morat ćete preskočiti tehniku s octom na ovom materijalu.
Ako imate izgorenu posudu od lijevanog željeza, onda slijedite ove upute za čišćenje. Bez obzira koji materijal je u igri, uvijek je dobro prvo započeti s najblažom i najmanje abrazivnom tehnikom čišćenja.
Što će vam trebati:
Bijeli ocat
Lopatica (špatula)
Spužva
Strugač za tavu
Soda bikarbona
Kako očistiti izgoreni lonac:
1. Deglaziranje vodom: Tako je, deglaziranje nije samo tehnika kuhanja, već se može koristiti i za čišćenje.
Dodajte u posudu sloj vode da pokrije dno posude, a zatim zagrijte posudu na ploči štednjaka. Pustite da se voda krčka nekoliko minuta, a zatim isključite vatru i pažljivo lopaticom ili špatulom uklanjajte izgorene dijelove.
2. Pokušajte s octom: Ako deglaziranje vodom nije uspjelo, možete isprobati istu tehniku s bijelim octom na posudama od nehrđajućeg čelika ili emajliranog lijevanog željeza (preskočite ovaj korak ako imate aluminijsku posudu).
3. Ostružite zalijepljenu hranu: Da biste uklonili zagorenu hranu, posegnite za izdržljivim strugalicama za posuđe. Izrađene su od tvrdog polikarbonata, brzo stružu i najžešću prljavštinu, a neće ogrebati površinu emajliranih lonaca ili tava. Mogu vam čak i toliko pomoći da ćete moći preskočiti korake namakanja posude.
4. Prijeđite na ribanje: Ako gornji koraci nisu pomogli ukloniti većinu prljavštine, te su ostale još neke mrlje, onda je vrijeme za sljedeći korak. Za nehrđajući čelik i emajlirano lijevano željezo (ne aluminij) pomiješajte pastu od jednog dijela sode bikarbone s jednim dijelom tople vode i njome očistite i izribajte mrlje.
Što treba i ne treba činiti kod čišćenja lonaca i tava:
Namačite tave: Kad završite s kuhanjem, naviknite se da pustite da se vaši lonci i tave namaču u vrućoj sapunici dok vi jedete. Dok večera završi, tavu ćete puno lakše očistiti.
Ne trljajte posude čeličnom spužvom (ili nožem): Ovaj abrazivni alat može ogrebati lonce i tave.
Pripazite na kuhanje: Da biste uopće spriječili da lonac i tava zagore, uvijek pripazite na to što kuhate.
Promiješajte sastojke da se hrana ne lijepi za dno posude i po potrebi smanjite vatru.
Ne odgađajte: Pokušajte posudu očistiti ili barem natopiti brzo nakon što je upotrijebite (uvijek neka se tava prvo malo ohladi). Ako se zapečena hrana ohladi na dnu posude nju je onda mnogo teže ukloniti, donose 24sata.hr.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.