Iako na svijetu postoje tisuće vrsta banana većina ljudi poznaje samo Cavendish sortu banana.
Ova sorta je izdržljiva i može preživjeti dugotrajan transport u brodskim kontejnerima, ali unatoč njihovoj praktičnosti ne može se reći da su baš najukusnije.
Titula najukusnije sorte pripada sladoled bananama, koje se najviše konzumiraju na Havajima i na još nekim mjestima u tropskom pojasu.
Kao što im i ime govori ove banane okusom podsjećaju na sladoled, a čak im i kora izgleda smrznuto zbog svoje zelenoplave boje.
Kada dozriju ove banane osim bogatog okusa imaju i pjenastu teksturu tako da se gotovo tope u vašim ustima za razliku od spomenutih Cavendish banana. Ono što je još bolje u cijeloj priči je činjenica da u njima nema umjetnih sladila, okusa i aditiva.
Sladoled banane su poznate i pod nazivom plave javanske banane, a uzgajaju se od početka 20. stoljeća. Sastoje se od jedne trećine šećera i dvije trećine škroba koji se, kako banana dozrijeva, pretvara u šećer.
Kada potpuno dozriju ove banane se mogu mazati i na kruh, a ako ih stavite u zamrzivač zaista će postati poput sladoleda.
Iako ove banane rastu u tropskom pojasu, njihove sadnice je moguće naručiti preko Amazona. U tom slučaju nađite pogodno mjesto za njihovu sadnju i uživajte u ovim ‘magičnim’ bananama.