Ako postoji selo paprike, onda je sigurno pored Leskovca, srbijanskog grada čiji je paprika jedan od registriranih brendova. U Donjoj Lokošnici - u svih 300 domaćinstava - svi se bave proizvodnjom i prodajom a 21. rujna je Dan paprike.
Od onog što uberu s 200 hektara, mještani od trećine prave mljevenu papriku, koju prodaju i u inozemstvu, ali i na svim tržnicama u Srbiji.
“Cijela godina nam se sastoji od toga – paprika, paprika i samo paprika”, kaže mještanka Gorica Cvetković.
Ovim se bave u svim kućama u selu i to generacijama.
“Oduvijek se bavimo i ne pamtim od kada. To je naslijeđe”, kaže nam proizvođač Radoslav Mihajlović.
Paprika nizača, po kojoj su poznati, uspijeva samo ovdje. “Čak, da ne bi išli dalje, ne uspjeva ni u susjednom selu. Ne znamo što je, ali tako je od davnina”, tvrdi Milan Stojanović iz mjesne zajednice.
“Ja sam nosio po Šumadiji, prijateljima, rođacima, na tržnicu, i rasad i sjeme sam sijao – ne uspjeva”, kaže Mihajlović.
Pored najpoznatijeg – ajvara, paprika je obavezni sastojak u skoro svakom jelu, a ovdje prave i brojne salate. Na Danima paprike – jedan štand za žene iz sela, a na drugom se mogao probati ajvar Srpske napredne stranke.
Na pitanje “Kakav je ajvar SNS? Je li ljut ili ne?” Gordana Đorđević iz ove stranke kaže: “Blag je i jestiv”.
Mještani ovog sela prepoznaju se po rukama. One su hrapavi i crvene, jer ovo nije lak posao. Kažu, međutim, da lažu oni koji tvrde da se od ovog posla ne može zaraditi.
Dok u njihovom proizvodu uživaju mnogi, mještani Donje Lokošnice kažu da nemaju mnogo vremena uživati u plodovima svog rada. “Radimo i danju i noću. Beremo, svu noć nižemo”.