Ciljano pohranjivanje određenih vrsta kolača sačuvat će njihovu svježinu i sočnost, pa nitko niti neće pomisliti kako nisu tek netom bili ispečeni.
1. Hrskavi kolačići
Vlažna okolina će ih omekšati zbog čega će izgubiti prhkost i hrskavost. Preporuča ih se stoga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, no nikako ih se u posudu ne smije stavljati tople, nego tek u potpunosti ohlađene, piše Zadovoljna.
2. Kolači od dizanog, prhkog i lisnatog tijesta
Njih je najbolje zamrznuti, ali prije toga potrebno ih je ostaviti na pola sata u hladnjaku, pa tek onda prebaciti temperaturu ispod nišice. Na ovaj način će se očuvati prhkost tijesta.
3. Ostaci savijače ili kuglofa
Ukoliko želite sačuvati ostatke savijače ili kuglofa, keksića s punjenjem koji moraju biti sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovicu narezane jabuke ili pak krišku kruha, koji djeluju poput ovlaživača.
4. Kremasti kolači
Ne preporuča se držati ih u hladnjaku duže od tri dana. Nakon toga najbolje ih je zamrznuti i to prekrivene masnim papirom pa pospremljene u vrećicu ili posudu. Treba računati na to da im treba tri sata da se odmrznu na sobnoj temperaturi.