Ako ste ljubitelj konzervirane tune u ulju, vjerojatno ste često višak tekućine iz konzerve izlili u odvod ili bacili u kantu za smeće. Međutim, umjesto da ga se riješite, ostatke ulja od tune možete iskoristiti za prženje luka. Ovo ulje možete koristiti i za prženje jaja i drugih jela.
Kada ovu tekućinu koristite kao zamjenu za uobičajene masnoće poput maslaca ili maslinovog ulja, imat ćete ukusniji ručak. Dok tuna stoji u ulju u konzervi, okusi ribe daju ulju slan okus.
Savjeti za pripremu: Kako rezati i pržiti luk
Ne postoji ograničenje u načinu rezanja luka za ovaj trik. Možete ga nasjeckati, narezati na kockice ili ostaviti na duge trakice – uvijek ćete dobiti taj dašak slanog okusa.
Nakon što luk maknete s vatre, ovaj ekstra aromatični luk može dobro pasati u sendviču, kao sastojak drugih recepata poput umaka, ili ga jednostavno možete jesti takav kakav jest – bez dodataka.
Stvari koje treba znati o prženju luka na ulju od tune
Konzerva tunjevine ne dolazi s puno ulja, obično samo nekoliko žličica. Stoga je ovo često savršena količina za prženje povrća, iako je možete razrijediti drugim uljem ako vam treba više. Samo imajte na umu da će to također razrijediti okus tune, čineći okus mnogo suptilnijim.
Još jedna stvar koju treba napomenuti je da nije sva tuna pakirana u istu vrstu ulja. Iako će glavna nota okusa, bez obzira na vrstu, biti slan okus ribe, vrsta ulja ipak može utjecati na vaše kuhanje. Neke od najčešćih vrsta ulja u kojima ćete pronaći tunu su biljno, sojino, suncokretovo i maslinovo ulje.
Maslinovo ulje može dati više puterasti, travnati okus, dok su sojino i biljno ulje neutralnije i omogućuju da se okus slane infuzije tune više istakne.
Druge vrste ribljih konzervi
Ne možete koristiti samo ulja od tune – i druge riblje konzerve često dolaze pakirane u ulju. Poput tune, tekućine će dati juhasti okus koji može prodrijeti u vaš luk.
Na primjer, dagnje u konzervi imaju sladak, pomalo slatkast, zemljani okus. Kada ih kupite pakirane u ulju, možete hrani koju pržite dati te slasne note.
Drugi izbor mogu biti konzervirani inćuni. Ova vrsta ribe ima primjetnu umami aromu, a ulje u kojem je pohranjena može luku i ostaloj prženoj hrani dati zemljani, slankasti puni okus.
Drugi sličan izbor mogu biti sardine u konzervi, koje također imaju prilično slan, umami okus.
Možete se čak i poigrati s uljem konzervirane skuše. Skuša već ima dosta jaku aromu, a ulje je blaža alternativa ako želite nešto neutralnije.
Bilo da se držite ulja od tune ili se odlučite za nešto drugo, ako imate riblje konzerve pri ruci, dobro razmislite prije nego što izlijete tu tekućinu u odvod!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!