Deset stvari koje trebaju znati budući vlasnici mačaka

Ljubimci 18. tra 201609:44 > 09:47
REUTERS/Akhtar Soomro

Mačke su odlično društvo i umiljati pratioci, ali prije nego što se odlučite za ovog ljubimca razmislite možete li maci posvetiti dovoljno vremena, pažnje i njege koju ona zaslužuje. Savjeti koji slijede će vam pomoći donijeti ispravnu odluku, a neke od njih je jednostavno dobro znati.

1. Mačke su po prirodi dosta nezavisne, ali nisu sasvim u stanju brinuti o sebi. Prije nego što kupite ili usvojite mačku realno ocijenite vaš tempo i način života. Imate li zaista dovoljno vremena za ovako aktivnog ljubimca? Ukoliko ste puno van kuće izaberite rasu koje ne zahtjeva mnogo njege, četkanja i pažnje, ali imajute na umu da svakoj maci treba nježnosti i igre tijeokm dana kako ne bi došlo destruktivnog ponašanja iz čiste dosade. Visoko inteligentnim mačkama potrebna je fizička i mentalna aktivnost kako bi ostale sretne i zdrave u novom domu, piše portal o ljubimcima Njuska.com.

2.Što ako se vaše životne okolnosti promijene poslije usvajanja ili kupovine mace? Radite prekovremeno, a i dalje na kraju dana želite da vas pozdravi prijateljsko lice? Rješenje može biti da nabavite još jednu macu, kako bi se njih dvije družile dok vas nema.j

3.Prije nego što uopće uzmete mačku, naš savet je da provjerite da li vi ili neki član vaše obitelji imate alergije na dlaku. Samo testiranje na alergijske reakcije traje desetak minuta, a rezultati su gotovi odmah. Postoje rase mačaka koje imaju nizak nivo alergena na dlaci i koži pa su pogodne za vlasnike s alergijama.

4.Čim maca stigne u vaš dom odvedite je na pregled kod veterinara i redovno cijepljenje. Također, raspitajte se u kojem uzrastu je idealno sterilizirati mačku. Najbolje vrijeme je prije nego što životinja dostigne punu zrelost. Stručnjaci tvrde da je uzrast od 6 mjeseci pravo vreme, međutim mnoga proučavanja pokazala su da se zdravi mačići mogu sterilizirati i dosta ranije. Oporavak mladih mačića je brz, a nisu primijećene nikakve štetne posljedice. Neki veterinari ipak smatraju da mačka treba biti veća i jača prije nego što bude podvrgnuta potpunoj anesteziji koja je neophodna da bi se operacija tj. sterilizacija izvela. Ovaj zahvat je od krucijalne važnosti za zdravlje vaše mace, ako je ne planirate pariti. Mačka će biti smirena, neće pokušavati pobjeći i neće prskati i urinirati po namještaju da obilježi svoj teritorij.

5.Osigurajte maci kutak samo za nju. Kupite krevetić ili sami od ćebića napravite mesto na kome će mačka udobno da spava i odmara. To može da bude neka veća kutija, jer one vole da se zavlače na mesta gde se osećaju sigurno. Bitna stavka je i wc. Maca će vrlo brzo naučiti gde treba da vrši nuždu. Wc može da bude veća plitka posuda ili kutija sa peskom ili posipom koju treba redovno održavati i čistiti. Vodite računa da izaberete dobro izbalansiranu, kvalitetnu hranu u zavisnosti od uzrasta mace. Ako niste sigurni šta je najbolje, posavetujte se sa veterinarom.

6.Mačke se vole igrati i vrlo su aktivne. Kupite nekoliko igračaka, a možete ih i sami napraviti uz malo mašte i kreativnosti. Da bi vaš ljubimac bio zdrav i sretan mora biti aktivan kako fizički tako i mentalno.

7.Ako ne želite da vaš najmeštaj bude izgreban i uništen, nabavite maci grebalicu.

8.Posvetite maci dovoljno vremena za igru, ali i trening. Kao nagradu možete koristiti njene omiljene granule ili druge poslastice.

9. Navikavajte macu od prvih dana na higijensku rutinu. Neka kupanje, skraćivanje kandži i četkanje budu zabava, a ne stres.

10. Imajte na umu da mačke žive i do 20 godina i da tijekom cijelog života zahtjevaju visok nivo pažnje, njege, vremena i ljubavi koju i same neizmjerno daju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.