Nešto drugačija verzija poznatog deserta: Napravite voćnu kremšnitu

author
N1 Hrvatska
29. tra. 2025. 17:07
pečenje, kolači, mikser
Pixabay/Ilustracija | Pixabay/Ilustracija

Voćna kremšnita je dobar izbor za ljude koji vole osvježavajuće i lagane deserte.

Ova kremasta pita rad ise s pudingom i voćem.

Sastojci za žutu kremu:


  • jedna litra mlijeka

  • 160 grama pudinga od vanilije

  • 200 mililitara vode

  • 200 grama šećera

  • 100 grama maslaca

  • 500 mililitara slatkog vrhnja

  • 20 grama želatine u granulama + 50 mililitara vode


Sastojci za žele od višanja:


  • 450 grama trešanja (svježih ili smrznutih)

  • 200 grama šećera

  • 300 mililitara vode

  • dva pudinga s okusom maline ili jagode

  • jedna puna žlica mekog brašna

  • 500 grama lisnatog tijesta


Priprema:

Ako imate smrznuto lisnato tijesto, prvo ga morate odmrznuti. Svaki blok razvaljajte na malo veće dimenzije od tepsije ili kalupa u koji ćete staviti krešnitu. Tepsija bi trebala biti dimenzija otprilike 35 x 25 centimetara bez rubova.
Prvi dio tijesta pecite na 200 stupnjeva, a drugi dio tijesta prije pečenja narežite na kvadrate i pecite u pećnici dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi, a zatim stavite prvo tijesto u posudu ili kalup u kojem ste planirali držati desert.

Očistite trešnje, usitnite ih u blenderu, a zatim ih stavite u lonac sa šećerom i 200 mililitara vode i pustite da se kuhaju na laganoj vatri. Preostalih 100 mililitara vode ulijte u drugu posudu i pomiješajte s pudingom od malina ili jagoda.

Kad višnje prokuhaju, dodajte umućeni puding i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Zatim, maknite s vatre i odmah prelijte preko kore.

Nakon toga slijedi priprema žute kreme. Ulijte 800 mililitara mlijeka i 200 mililitara vode u lonac, a zatim ga stavite na štednjak. U zasebnoj zdjeli pomiješajte 200 grama šećera i puding od vanilije s preostalih 200 mililitara mlijeka. Prelijte želatinu s 50 mililitara vode i pustite da nabubri.

Kad mlijeko zavrije, ulijte umućeni puding i miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre i dodajte maslac te miješajte dok se potpuno ne otopi. U drugoj zdjeli pomiješajte nekoliko žlica vrhnja sa želatinom.

Miješajte dok se želatina ne otopi i ne ostanu kristali, zatim dodajte smjesu u vrhnje i dobro promiješajte. Nakon toga ulijte slatko vrhnje i lagano ga umiješajte. Slatko vrhnje nije potrebno prethodno tući. Prelijte cijelu smjesu preko pekmeza od višanja, a zatim je zagladite. Na vrh složite kvadratiće lisnatog tijesta, piše klix.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama