Kombinaciju nekih namirnica nije lako probaviti

Znanost 06. velj 201914:24 > 14:26
Pixabay

Puno je savjeta o tomu kako pravilno kombinirati namirnice u prehrani da ne bi došlo do poremećaja u probavnom traktu poput bolova u želucu, plinova ili slabije apsorpcije hranjivih tvari, no liječnici i nutricionisti posebno upozoravaju na redoslijed unošenja hrane u organizam.

“U zdravih pojedinaca doista nije pretjerano važno na koji način kombiniraju namirnice”, kaže njemački gastroenterolog dr. Wolfgang Holtmeier. “Većina ljudi može neselektivno jesti što god poželi.”

“No redoslijed unošenja namirnica u organizam kod nekih ljudi može izazvati neugodne posljedice. Podsjeća da se salate i voće, primjerice, probavljaju brže od ostalih zbog čega ih je najbolje ne jesti na kraju obroka”, upozorava liječnik.

“Meso i riba u želucu se zadržavaju dulje, što može prouzročiti zadržavanje hrane u crijevima te rezultirati procesom razgradnje i fermentacije, bolovima u trbuhu i osjećajem nadutosti”, kaže Holtmeier.

Dodaje da i konzumiranje određenih vrsta namirnica rano ujutro, poput vrlo popularnih ‘smoothieja’ može imati negativan učinak na probavu.

“Smoothieji s visokim udjelom voća na prazan želudac nisu dobra zamisao za ranojutarnji doručak. Fruktoza što je sadrži voće vrlo brzo prelazi razinu koju organizam može učinkovito apsorbirati”, kaže liječnik. “Uvijek je u vrijeme doručka voće bolje jesti u kombinaciji s proteinima i mastima, primjerice s jogurtom. No i pritom treba paziti jer sve vrste voće ne ‘idu’ sa svim vrstama mliječnih proizvoda. Jedete li s jogurtom kiselo voće, poput kivija, okus obroka bit će prilično gorak”, kaže nutricionistkinja Monika Bischoff.

Kada je riječ o starom vjerovanju da se nakon konzumiranja trešanja ne bi smjela piti voda, ono je zastarjelo, kaže Bischoff te dodaje da ovakva kombinacija nema štetnih učinaka na gastrointestinalni trakt. Potencijalne probavne probleme u doba naših baka mogle su prouzročiti većinom klice iz pitke vode ili iz trešanja.”

Ako je plod dobro opran, a voda čista, nema razloga za zabrinutost, kaže ona.

Oprez preporučuje samo u slučaju kada se bilo koja vrsta namirnica kombinira s alkoholom. Dobra je kombinacija, s druge strane, meso preliveno narančinim sokom ili neka druga namirnica ili piće bogato vitaminom C.

“Organizam učinkovitije apsorbira željezo ako se istodobno konzumira i namirnica s vitaminom C”, objašnjava Bischoff.

Želite li pripremiti kupus koji će biti lako lako probavljiv, konzumirajte ga u isprobanoj kombinaciji s kimom. “Sjemenke kima učinkovito smanjuju stvaranje plinova pri razgradnji sastojaka povrća iz obitelji kupusnjača”, pojasnio je Heiko Griguhn, nutricionist i licencirani savjetnik za prehranu.

No bez obzira na razne savjete, kompatibilnost namirnica koje jedemo varira od osobe do osobe i ovisi o brojnim čimbenicima.

“Svi mi tijekom života razvijamo različite sklonosti prema hrani koju volimo ili ne volimo, a ponekad je dovoljna jedna pogrešna prehrambena kombinacija da je više nikada u životu ne konzumiramo”, kaže Griguhn te ističe da nam “organizam odmah daje do znanja kada nešto ne podnosi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.