Radnik Matijevića: Radio sam hrenovke od pokvarenog mesa

Regija 02. velj 201617:56 > 17:59
N1

Nakon prašine koja se podigla zbog video snimke iz Industrije mesa "Matijević", koje je snimio jedan bivši radnik, oglasila se veterinarska inspekcija, koja tvrdi da nepravilnosti u korištenju neprodanog mesa nema. Ipak, ima li javnost konačan odgovor na pitanje - što to jedemo?

Roba kojoj je istekao rok trajanja se kuhva, zamrzava i ponovo koristi u proizvodnji, tvrdi bivši radnik Mihajlo Čepi koji kaže “ja sam prerađivao pokvareno meso”.

“Radio sam tamo i osobno sam pravio krvavice i hrenovke u koje smo ubacivali određene količine tih pokvarenih koljenica i suhih rebara. Osobno sam istovarao i spremao sirovinu za pripremu za hrenovke i sve ostalo”, kaže Čepi.

Tvrdnje bivšeg radnika demantirala je kompanija Matijević, u kojoj kažu – radi se o otpadu, koji se odlaže prema važećim procedurama. Zbog afere reagirala je veterinarska inspekcija, koja nije pronašla ništa sporno.

“Nisu utvrđeni nikakvi propusti pri proceduri skladištenja robe s reklamacije. Sva vraćena roba iz trgovina, poput one koja je na spornom snimku, prosljeđuje se u pogon za proizvodnju hrane za kućne ljubimce”, priopćila je veterinarska inspekcija.

U udruženjima za zaštitu prava potrošača nisu iznenađeni ovakvim zaključkom nadležnih. Simptomatično je, kažu, to što je afera oko sigurnoti hrane sve više, a svi inspekcijski izvještaji ih demantiraju. I tu se priča završava, jer drugih organa za kontrolu – nema.

“Srbija je jedina zemlja u regiji, a i šire, koja nema Agenciju za sigurnost hrane, niti jedno stručno tijelo koje će se na ozbiljan način baviti ovim problemom. Zakon o sigurnosti hrane iz 2009. godine je predvidio formiranje Savjeta za sigurnost hrane, međutim, taj Savjet i dalje nije formiran”, kaže Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

Potrošači najvećim dijelom priznaju da ne znaju što se nalazi u mesnim prerađevinama koje kupuju, a deklaracijama ne vjeruju. Ipak, redovi na blagajnama se i pored toga, ne smanjuju, jer su ti proizvodi višestruko jeftiniji od svježeg mesa, koje je za većinu postalo luksuz.

https://youtube.com/watch?v=lJTmVx7hKrU