Vulin odgovorio na navodne uvjete iz ureda Grabar Kitarović

Regija 04. velj 201614:53 > 14:57
TANJUG/Jaroslav Pap

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin ocijenio je u četvrtak da politika uvjetovanja ne može pridonijeti dobrim i iskrenim odnosima Srbije i Hrvatske.

Komentirajući za komercijalnu provladinu TV Pink nagađanja u beogradskom i zagrebačkom tisku o navodnim uvjetima koji se iz ureda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović postavljaju za posjet srbijanskog predsjednika Hrvatskoj, Vulin je istaknuo da tog posjeta ne treba ni biti ukoliko su točne tvrdnje da se na bilo koji način uvjetuje odlazak srbijanskog šefa države u Zagreb.

“Ako Hrvatska nekome može kazati kako prvo treba riješiti ovo ili ono pitanje, onda bi Srbija trebala reći da bi oni prvo trebali riješiti pitanje protjeranih 150.000 Srba, njihove imovine”, rekao je Vulin za TV Pink u povodu tvrdnji beogradskog tiska da se iz ureda hrvatske predsjednice uvjetuje dolazak Nikolića u Zagreb.

Po Vulinovim riječima, “ako bi išli politikom uvjetovanja, onda ta politika ne bi dovela ni do čega”.

“Ako je ovo točno, jer službeno nismo ništa dobili, to bi govorilo da odnos Hrvatske nije dobar i nije iskren. Ja ne želim da to bude istina”, rekao je Vulin, istaknuvši kako se “Srbija ponaša iskreno”.

Naglašavajući da je Srbiji “svakako stalo do dobosusjedskih odnosa sa svima u regiji pa i s Hrvatskom”, Vulin je rekao da je takav odnos važan “ne samo zato što smo susjedi, već i zato što tamo žive Srbi” i jer je dobro za čitavu regiju da sve bude u najboljem redu. Beogradski list Blic objavio je, prenoseći poruku neimenovanog izvora iz ureda hrvatske predsjednice Grabar Kitarović, da Srbija mora riješiti bar jedno od otvorenih pitanja, kao što su nestali i povrat imovine, da bi Tomislav Nikolić mogao doći u posjet Zagrebu.

“Uvjeti predsjednice Hrvatske za sastanak s predsjednikom Srbije su rješavanje pitanja nestalih u ratu, povrat imovine, kulturnog blaga i arhivske građe, kao i problem granice na Dunavu”, navodi Blic odgovor koji je dobio u uredu hrvatske predsjednice na pitanje kad će se sastati dvoje šefova država.

Nakon što je početkom tjedna beogradski tisak objavio kako se Nikolićevi suradnici spremaju doputovati sredinom veljače u Zagreb kako bi ugovorili njegov posjet Hrvatskoj, uslijedila je tvrdnja u zagrebačkom tisku da se posjet odgađa, navodno zbog Nikolićeva zahtjeva papi Franji da zaustavi proces kanonizacije kardinala Alojizja Stepinca.

Zagrebački “Jutarnji list” objavio je u četvrtak kako je na Pantovčaku potvrđeno da ne postoji pet uvjeta koje hrvatska predsjednica navodno postavlja za posjet srbijanskog predsjednika, no da Grabar Kitarović inzistira na tome da se tijekom prvog službenog posjeta srbijanskog šefa države riješi barem jedno otvoreno pitanje kako posjet ne bi bio bez sadržaja. Sva druga nagađanja u uredu predsjednice ocijenili su kao medijske spinove bez pokrića.